TV műsor

Mintegy 5,2 milliárdos felsőoktatási fejlesztést terveznek Zalaegerszegen

Belföld, 2017.09.15

Pályázati támogatással összesen 5,2 milliárd forint értékű fejlesztés valósulhat meg a zalaegerszegi felsőoktatási intézményekben, ilyen mértékű fejlesztésre a helyi intézmények történetében még nem volt példa - közölte a város polgármestere pénteki sajtótájékoztatóján.

Balaicz Zoltán (Fidesz-KDNP) kifejtette: a Zalaegerszegen működő felsőoktatási intézmények (a Budapesti Gazdasági Egyetem gazdálkodási kara, a Pécsi Tudományegyetem egészségtudományi karának helyi képzési központja, a Pannon Egyetem mérnöki karának mechatronikai képzési és kutatási intézete) az épületek felújítására, kutatásfejlesztési innovációs programok indítására 4,4 milliárd forint támogatást nyertek el.

A folyamatban lévő pályázatok sikeres elbírálása esetén összesen 5,2 milliárd forintos fejlesztés valósulhat meg, amelyek a kutatást és az oktatást segítik majd.

Hozzátette: a jelentkezők és a felvett diákok számának emelkedése is jól mutatja, hogy a zalaegerszegi képzések iránt egyre nagyobb az érdeklődés. Zalaegerszegen mindhárom felsőoktatási intézményben sikerült megőrizni a stabil hallgatói létszámot: szeptemberben mintegy 1,2 ezer fiatal, köztük több mint 340 elsőéves kezdte meg a tanulmányait a zalai megyeszékhelyen.

Balaicz Zoltán kitért arra is, hogy munkásszálló létesítésére a megyei jogú városok közül elsőként Zalaegerszeg nyerte el a támogatást. A 600 millió forintos beruházást az állam a maximálisan adható 360 millió forinttal támogatja, az önrészt a város biztosítja. A kivitelezési munkák a tervek szerint jövőre kezdődnek el: az egykori ZÁÉV-munkásszállóból modern, a 21. század követelményeinek megfelelő, 162 férőhelyes létesítményt hoznak létre.

A polgármester szólt arról is, hogy a Modern városok program keretében uszodafejlesztésre 5,5 milliárd forint kormányzati támogatást kapott a város. További 845 millió forintotot az intermodális közösségi közlekedési csomópont, 300 millió forintot pedig a logisztikai központ és konténerterminál előkészítésére és tervezésére fordíthatnak - sorolta a városvezető.
(MTI)


Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!