Mit kell tennünk tavasszal a kerti tóval?

Belföld, 2023.03.18

Aki kerti tóval rendelkezik, már nagyon várja a jó időt, hogy újra gyönyörködni tudjon a természet szépségében, az úszkáló halakban és a virágzó növényekben.

Tó Tavunk télen nyugalmi állapotban van, a halak a víz mélyére húzódtak, a növények elszáradtak benne, a tó körüli növényzet pedig szintén sivár és kopár. A tavasz beköszöntével azonban a természet újjáéled és az első napsugarak bennünket is kicsalnak a kertbe.  

Cikkünkben lépésről lépésre elmondjuk, milyen teendőket kell elvégezni ahhoz, hogy kerti tavunk idén is teljes pompájában ragyogjon.

Az első lépések

Mielőtt bármibe is belefognánk, ellenőrizzük le a tó vizének minőségét. Ehhez a Vitalpet webáruházból vízkezelőszereket és teszteket vásárolhatunk, melyek megmutatják, hogy van-e teendőnk magával a vízzel.  

A víznek érdemes ellenőrizni az ammónia, a nitrit, a nitrát és a foszfátszintjét, valamint a pH-ját. Szerencsés esetben normál értékeket kapunk, ebben az esetben nincs teendőnk, azonban, ha az ammónia vagy a nitrit szintje magas, akkor érdemes részleges vízcserét, aljzattisztítást végezni és adhatunk a vízhez baktériumkultúrát.

A tó környezete

Mindenképpen tegyük rendbe a tó környezetét, seperjük fel a lehullott leveleket, vágjuk le az elszáradt nádat, növényeket, metsszük meg a túlnőtt bokrokat. Ha ezzel végeztünk, akkor jöhet maga a tó.

A tó karbantartása

Ha használtunk befagyásgátlót, akkor azt távolítsuk el, majd porszívózzuk ki a tó alját. Hagyjunk azért benne némi iszapot, hiszen ez fontos baktériumokat tartalmaz. Ha még nem vágtuk le a tavi növények elszáradt részeit, akkor azt most tegyük meg, ha szükséges, ültessük át őket.

Ellenőrizzük a tófóliát, nem szivárog-e valahol, ha igen, javítsuk meg. Ha a tó értékei megfelelőek, akkor maximum egy kevés vízzel frissítsük fel, semmiképpen ne cseréljük le az egészet, kizárólag akkor, ha rettentően elhanyagolt, beiszaposodott.

A technikai eszközök beüzemelése

A tószűrő berendezést télire fagymentes helyre tettük, vegyük ezt most elő, ellenőrizzük, hogy rendben működik-e, majd tegyük bele a tóba és indítsuk el. Tegyük ezt az UV-lámpával, szökőkúttal is, kinek milyen technikai eszközei vannak.

Halaink újra megjelennek

Ahogy melegszik az idő, egyre többet látjuk halainkat, ezért az etetést is elkezdhetjük. Kezdetben nagyon kevés táplálékot adjunk nekik, kizárólag annyit, amit azonnal elfogyasztanak. Ahogy élénkülnek és melegszik az idő, úgy emelhetjük az etetések gyakoriságát és mennyiségét is.

Alga: ellenség vagy barát?

Az alga megjelenése gyakran pánikot kelt a tótulajdonosokban, pedig egy kis tavaszi algásodás teljesen természetes, sőt, még akár jó hatással is van a víz minőségére, mivel csökkenti a nitrát és az ammónia szintjét. Később ez a tavaszi algásodás visszahúzódik, ha nem így történne, akkor használjunk erre specializált szereket.

Egy szépen karbantartott tó kertünk dísze lesz, ami mellett jólesik ücsörögni és nézni a színes, úszó halakat. Ehhez azonban elengedhetetlen a megfelelő tavaszi karbantartás, melynek következtében újraindulhat tavunkban az élet.

(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!