Mit kell tudni a megyei autópálya matricákról?

Belföld, 2020.03.19

Talán még néhányan emlékeznek arra, amikor az autópályák város környéki szakaszaira nem kellett autópálya matricát venni, például a budapesti agglomerációban élő emberek hazáig ingyen el tudtak jutni.

Bankkártya A megyei matricák bevezetésével ez a lehetőség megszűnt. Vagy kerülőutakon jutnak haza, vagy megyei matricát vásárolnak. De hogyan is működik a megyei autópálya matrica rendszer?

A megyei matricák területi érvényessége

A vásárláskor ki kell választani a megfelelő megyét, ebben a megyében minden autópályára, illetve fizetős útszakaszra érvényes a megvásárolt matrica, valamint a szomszédos megyékben az első lehajtóig.  

Az Autopalyamatrica.hu oldalán térképes kereső segít a megyei matricák kiválasztásában és megvásárlásában. Meg kell adni a kiindulási és a céltelepülést, be kell jelölni a járműkategóriát (D1 vagy D2), majd meg kell nyomni a “keresés” gombot. A program kirajzolja az útvonalat, kiírja az érintett megyék nevét, kiszámítja a megyei matricák összes költségét, de kiírja az éves országos matrica díját is.  

Időbeli érvényesség

A megyei érvényességének kezdete a vásárlás időpontja, érvényességének vége pedig a következő év január 31. napja éjfél.

A megyei pályamatrica egyes autósoknak könnyebbség, költséget csökkent. Különösen azoknak segít, akik eddig ingyenes szakaszokat használtak, és nem volt éves matricájuk. Náluk az újonnan született fizetős szakaszok díját enyhíti. Az elővárosokból bejárók többségét érinti, ezért nekik mindenképpen ajánlott a megyei matrica. Azoknak is előnyös lehet a megyei matrica, akik kis területen (1-1 megyében) gyakran járnak. Az előny abból adódik, hogy a januárban megvásárolt megyei matrica érvényessége egy év.

Melyik matrica jobb, az időalapú vagy a megyei?

Az időalapú matrica az adott időintervallumon belül Magyarország összes autópályájára érvényes, a megyei matrica viszont csak a megadott megye útjaira, itt viszont az időkorlát játszik kisebb szerepet. Az éves országos matrica az, ahol sem területi, sem időbeli korlát nem érvényesül, ennek viszont alaposan megkérik az árát.

Kinek és mikor érdemes megyei matricát vásárolni?

Annak, aki sokszor használja ugyanazt az útvonalat, például munkába járásra, és a fizetős szakasz egy megyébe esik, mindenképpen jó választás a megyei matrica. Még 3-4 megyénél is gazdaságosabb lehet a megyei matrica, mint az országos. Efölött már legtöbbször érdemesebb az országos matricát vásárolni, mivel ha a négy vagy több darab megyei matrica árához (jelenleg 5000 forint/megye) hozzáadjuk azokat az időalapú matricákat, amelyeket azért kell megvenni, mert “ki kell lépni” a választott megyékből, akkor valószínűleg az országos matrica mellett érdemes dönteni.

Ha csak egy megyére veszünk matricát, akár még november-decemberben is olcsóbb lehet a megyei matrica a többi megoldásnál.  

(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!