Mit tehetünk saját háztartásunkban a tiszta ivóvíz érdekében?

Belföld, 2021.06.13

Uniós szabvány írja elő az EU államaiban, így hazánkban is azt, hogy ipari területről, illetve magán háztartásokból kikerülő szennyvíz csak megfelelő tisztítás, szűrés után engedhető a természetes vizekbe.

Aquasana Ennek fontossága, a tiszta ivóvíz minőségének megőrzése azonban mindannyiunk feladata és felelőssége. Jogos elvárás a kis- és nagyipari cégektől, hogy mindent megtegyenek a tiszta ivóvíz biztonságáért, de saját hatáskörben is tehetünk lépéseket a víz tisztításáért. Ehhez nyújtanak segítséget az otthoni víztisztító berendezések.  

Lehetséges gyógyszermaradványok a csapvízben

A gyógyszerfogyasztás mára mindennapossá vált, ami természetesen elfogadott és érthető. Amikor valaki beteg, és gyógyszeres kezelésre van szüksége, orvosa utasításait követve nem tehet mást, mint beveszi az előírt adagokat.

Amivel viszont sokan nincsenek tisztában, hogy a gyógyszermaradványok az emberi vizeleten keresztül a szennyvízcsatorna-hálózatba is bekerülnek. A nem megfelelő tisztítás következtében folyóinkba, tavainkba és a földfelszín alatti rétegekbe is eljutnak.  

A mennyiség nem csekély, elég csak egy hétköznapi fájdalomcsillapítóra gondolni, nevezetesen az Algopyrinre. Ennek az egyetlen gyógyszernek a hatóanyagából - a novamidazofenből - évente közel 20 tonna kerül a főváros vizeibe. Ugyanennyire tetemes mennyiséget tesz ki a fogamzásgátló tablettákban megtalálható női nemi hormon, amely szintén bekerül a folyóvizekbe.  

A megoldást a korszerű víztisztító készülékek nyújtják

A tiszta ivóvíz mindnyájunk számára létkérdés, emiatt kiemelten fontos védelméről és az előforduló szennyeződésekről beszélni. A szennyvíztelepeken természetesen alkalmaznak többféle technológiát - UV-besugárzást, hidrogén-peroxid kezelést - is a tisztításra. Azonban ezek a folyamatok még laboratóriumi szakaszban tartanak, ezért kell a fogyasztónak is tenni saját egészsége érdekében a biztonságosan iható ivóvízért.  

Saját otthonában szerencsére mindenkinek van lehetősége víztisztítókkal szűrni a bejövő csapvizet. Az Aquasana aktívszenes víztisztító készülékekkel kiszűrhetők a gyógyszerek és egyéb káros vegyi anyagmaradványok, miközben a szervezet számára fontos ásványi anyagok a vízben maradnak.

Hogyan működik a víztisztító készülék? 

A vezetékes víz tisztítására alkalmas víztisztító készüléket bárki könnyen használhatja a saját háztartásában, akinek fontos, hogy a lehető legtisztább vizet ihassa. A felszerelés vízszerelő szakember nélkül is megoldható. A készülék a leggyakrabban ivóvízvételre használt csaptelep közelében lévő pult alá vagy szekrényben helyezhető el.  

Az Aquasana gyártó által kifejlesztett szűrőtechnológiának köszönhetően a gyógyszermaradványok kiszűrésével egyidejűleg a víz ásványianyag-tartalmából nem veszít. Ez egy kiemelkedően fontos tulajdonsága a gyár vízszűrőjének, melyet ajánlott időszakonként cserélni kell.  

(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!