Mitől véd a szájmaszk?

Belföld, 2020.03.12

A szájmaszk a tizenkilencedik század nagy találmánya, melyre manapság igen megnőtt a kereslet.

Szájmaszk Kérdésként merül fel, hogy vajon mindegy, milyen típusú maszkkal igyekszünk védekezni a korona-, vagy az influenza vírus ellen, vagy érdemes körbenézni a kínálatban és a megfelelő szempontokat figyelembe véve választani? Bár sok esetben azzal sem vagyunk tisztában, hogy mik a lehetőségeink, ezért az alábbiakban megnézzük, hogy milyen maszkfajták vannak a piacon, milyen céllal és kinek ajánlott a viseletük.

Milyen szájmaszk típusok léteznek?

Alapvetően kétféle szájmaszkkal találkozhatunk: a műtéteknél használatos úgynevezett higiéniai (orvosi, műtéti) vagy másnevén sebészmaszkkal, és a légszűrős maszkkal. A sebészmaszk elsődlegesen a viselője által kilélegzett kórokozóktól, nedvességtől védi a környezetet. A viselője számára alacsony védelmet nyújt, hiszen az anyaga sem szűri ki az apró cseppeket, illetve nem simul teljesen az arcra, így könnyen elmozdul és bejut a szűretlen levegő. Ennek megfelelően sajnos nem véd a vírusok ellen. Inkább azoknak ajánlott a viselete, akik már megbetegedtek, hogy a hirtelen jött köhögéssel, vagy tüsszentéssel ne terjesszék a betegséget. Sebészeti maszkot leginkább a műtőben vagy a fogorvosi rendelőkben láthatunk.

A légszűrős maszk (FFP – félálarc) ezzel szemben teljesen zárt, rásimul az arcra, így a réseken nem tud szűrés nélküli levegő bejutni – belégzéskor a teljes felületén szűr. Ezzel együtt az apróbb cseppeket is képes kiszűrni, így a viselőjét is védi a kórokozóktól. Ilyen maszkokat általában azok viselnek, akik tényleges betegeket ápolnak, a mentősök és az egészségügyi dolgozók főként. Természetesen gyógyszertárakban és drogériákban bárki számára elérhető mindkét típus, viszont egészségesként a fogyóban lévő készlet miatt érdemes átgondolni, hogy valóban szükségünk van-e bármelyik viselésére.

Egy szimpla orvosi, vagy sebészeti maszk nem nyújt megfelelő védelmet viselője számára, elsősorban nem azok számára ajánlott, akik védelmet szeretnének a vírus ellen. Ezeket a maszkokat nem erre a célra találták ki, ellenben, aki már megbetegedett annak javasolt a viselete a már említett hirtelen jött köhögőrohamok, vagy tüsszentések miatt, csökkentve ezzel a terjedés lehetőségét a környezet felé. Aki megfázásos tüneteket produkál, mindenképpen viselje. Egészségesként inkább a légszűrős változatot válasszuk, ha van rá lehetőségünk.

Mennyibe kerülnek átlagosan a maszkok?

A szájmaszkok ára igen magasra emelkedett az utóbbi hetekben. Az eldobható, orvosi maszkok általában 50-100 forintba kerülnek, a koronavírusnak köszönhetően viszont van olyan árusító hely, ahol ez mára 400-500 forintra emelkedett. Viszont azt tudni kell, hogy az ár általában csomagonként és nem darabonként van
feltüntetve, 5-10 darabos csomagban érjük el ezeket a maszkokat. A légszűrős maszkok már 2-3 ezer forinttól kaphatók. Maszkot vásárolhatunk drogériákban, gyógyszertárakban, de akár online is megrendelhetjük, az ár ennek, és a típusnak megfelelően fog változni. Természetesen a divat ezt a piacot is elérte, így mindenféle mintával ellátott darabokat is beszerezhetünk, persze ezek védelmi funkcióját érdemes megkérdőjelezni, általában az eldobható maszkokra vonatkozó tulajdonságok érvényesek ezekre is.

Melyek a leghatékonyabb eszközök a vírusok elleni védekezésben?

A szájmaszk mellet számos más lehetőségünk is van védekezni a vírusok ellen. Ilyen elsősorban a megfelelő higiéniai gyakorlatok alkalmazása, a gyakori kézmosás, a fertőtlenítő szappanok és gélek használata. Tüsszentés vagy köhögés esetén mindenképpen tegyünk a szánk és orrunk elé zsebkendőt, majd alaposan mossunk kezet, emellett lehetőség szerint ne találkozzunk már beteg társainkkal, és az ételekkel is legyünk óvatosak. Ne együnk mosatlan zöldséget, gyümölcsöt, illetve ismeretlen eredetű húsokat. Húsfogyasztásnál pedig ügyeljünk rá, hogy rendesen át legyen sütve az étel. Ezek mellett pedig ne feledkezzünk el szervezetünk védekező rendszeréről sem, alkalmazzunk immunerősítő vitaminokat, gyógynövényeket, rendszeresen mozogjunk, és fogyasszunk kellő folyadékot. Amennyiben ezek mellett mégis megfázásos tüneteket észlelnénk mindenképpen keressük fel az orvosunkat, lehetőleg telefonon!
(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!