Modern egyetemeket, elismert oktatókat szorgalmaz a Jobbik

Belföld, 2021.02.18

Elismert oktatókat foglalkoztató modern egyetemek megteremtését sürgette csütörtöki online sajtótájékoztatóján Brenner Koloman, az országgyűlés Jobbik által delegált alelnöke.

Hangsúlyozta: 2016 és 2018 között két fázisban emelték ugyan az oktatók bérét, de ez is csak arra volt elég, hogy egy tanársegéd napjainkban elfogadhatatlanul alacsony, bruttó nyolcszáz forintos órabérért dolgozzon.

Egy társadalom fejlettségét az is mutatja, mennyire becsüli meg azokat a fiatal értelmiségieket, akik mesterszakos diplomával, esetenként lezárt doktori tanulmányokkal rendelkeznek - hangsúlyozta, kiemelve, hogy "jobb egyetemi karokon" már csak doktori címmel válhat valaki tanársegéddé.

Brenner Koloman megjegyezte: a 21. században társadalmunk sikere azon múlik, hogy a tudás és információ mennyire széles körhöz jut el. Szerinte a jelenlegi bér annyira alacsony, hogy sokan külföldre vagy a közoktatásba mennek ahelyett, hogy egyetemen oktassanak.

A felsőoktatás magasabb szintjein is jelentős a bérlemaradás, hiszen a professzorok nem csupán osztrák és német társaiknál keresnek kevesebbet, de cseh és szlovén kollégáik fizetésének is csak felét-harmadát kapják - tette hozzá.

Ki marad az egyetemeken, a tudás központjaiban? - kérdezte a jobbikos politikus, aki aggályait fejezte ki az egyetemek alapítványi formába szervezése miatt is. Ezzel jogokat vesznek el, miközben úgy ígérnek cserébe kétszer 15 százalékos béremelést, hogy azt az eddigi konstrukcióban is megadhatnák - jegyezte meg.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!