MOK: a terhességmegszakítás új szabályozása nem ellentétes az orvoskamara etikai kódexével

Belföld, 2022.09.14

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) szerint a művi terhességmegszakítással kapcsolatos új szabályozás nem ellentétes a kamara érvényes etikai kódexével és annak alapelvével. Egyben jelezték: az új szabályozás megjelenését nem előzte meg sem társadalmi vita, sem szakmai egyeztetés.

A köztestület honlapján szerdán megjelent közleményben azt írták: az új szabály a meglévő protokollt érdemben csak adminisztratívan módosítja, eddig is szükséges volt a magzat életjeleiről meggyőződni, arról a terhes anyát tájékoztatni.

Úgy fogalmaznak, "az abortusz és a magzati élet védelme, a női méltóság és önrendelkezés fontossága összetett, bonyolult társadalmi, filozófiai kérdés, melynek leegyszerűsítése és politikai térbe emelése csak árt minden érintettnek."

Ezért sajnálják - írták -, hogy az új rendelkezés megjelenését társadalmi vita, szakmai egyeztetés ezúttal sem előzte meg, és jelezték: a MOK nyitott egy meginduló párbeszédben az orvosi és orvos-etikai szempontok képviseletére.

Közleményükben egyben utaltak arra is, hogy - nem csökkentve a kérdés jelentőségét - az egészségügy számos egyéb területe igényel azonnali figyelmet és mielőbbi beavatkozást.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!