Momentum: az uniós források kifizetésének legyen feltétele a magyar oktatási reform is!

Belföld, 2023.05.30

A Momentum azt szorgalmazza, hogy az európai uniós források Magyarországnak történő kifizetésének legyen feltétele az átfogó oktatási reform is.

A Momentum sajtótájékoztatója Budapesten Donáth Anna, az ellenzéki párt európai parlamenti képviselője keddi budapesti sajtótájékoztatóján jelentette be: arra fogja kérni az Európai Bizottságot, hogy emelje be az európai pénzek folyósításának feltételei közé a magyar oktatás átfogó reformját.

"Arra fogom kérni az Európai Bizottságot, hogy vonassa vissza a státusztörvényt a kormánnyal, írjon elő azonnali 50 százalékos pedagógus-béremelést, és ne csak ajánlásokat fogalmazzanak meg, hanem az ajánlás maga legyen az átfogó reform" - mondta, majd kijelentette: most kell közösen, a tanárokat és diákokat meghallva irányt változtatni, "a nemzet jövője a tét".

Donáth Anna közölte, kedd este felszólal az Európai Parlamentben a magyar oktatás ügyében, továbbá a bizottsághoz fordul, hogy a felételrendszerről beszéljenek.

"Bárki bármivel fog nekünk esni (...), az igazi hazaárulás az lenne, ha csendben tűrnék, hogy szétrohasszák az oktatást, szétrohasszák a gyermekeink jövőjét" - fogalmazott.

Donáth Anna azt mondta, radikális időket élük, rendkívüli eszközökre van szükség, és ezért fordul az Európai Bizottsághoz.

Gelencsér Ferenc, a Momentum elnöke arról beszélt, hogy drámai a tanárhiány: 2021-ben 3738, 2022-ben 5316 ember hagyta el a pedagógusi pályát, továbbá minden második pedagógus 50 év feletti és a pályán lévők mindössze 7 százaléka 30 év alatti. Az iskolák 43 százalékában nincs elég matematikatanár, 25 százalékában pedig nincs elég informatika-, illetve nyelvtanár.

Az Európai Bizottság felmérése szerint 2011 és 2021 között jelentősen nőtt a gyengén teljesítő 15 évesek aránya az olvasás, a matematika, a természettudományos készségek területén - mondta a politikus, aki úgy fogalmazott: "a magyar oktatás lassan, de biztosan elveszíti azt a funkcióját, hogy felkészítse a gyermekeinket az életre".

Gelencsér Ferenc kijelentette, a kormány, ahelyett, hogy megoldaná a problémát, egy "pedagógus-rabszolgatörvényt készít elő". A javaslat következménye lehet, hogy 4600-an azonnal elhagyják a pedagóguspályát.

(FOTÓ)
(MTI)

Címkék

Donáth Anna Momentum

Galériánk

A Momentum sajtótájékoztatója Budapesten A Momentum sajtótájékoztatója Budapesten
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!