Momentum: Pintér Sándornak az oktatás valós problémáinak megoldására kellene koncentrálnia

Belföld, 2022.05.24

Az oktatás valós problémáinak megoldására kellene koncentrálnia az oktatásért felelős Pintér Sándor belügyminiszternek ahelyett, hogy a pedagógusok tiltakozását akarja kezelni - mondta a Momentum országgyűlési képviselője kedden Budapesten sajtótájékoztatón.

Tóth Endre annak kapcsán beszélt erről, hogy a nap folyamán a parlament elfogadta a veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő szabályozási kérdésekről szóló törvényt, amelynek szabályai értékelése szerint súlyosan korlátozzák a pedagógusok sztrájkjogát, "láthatatlanná" teszik a tiltakozásukat, miközben emiatt súlyos szankciók is érhetik őket.

Az ellenzéki politikus szerint tévúton jár az oktatási kormányzat, amikor a sztrájk, a tiltakozás megtörésére koncentrál a valódi problémák helyett.

Figyelembe kellene venni a szakszervezetek kéréseit, amelyek nem túlzó követelések - tette hozzá.

Elmondta, nagyon komoly bérválság van a szektorban, ezért 45 százalékos fizetésemelést kérnek a tanárok, amely abszolút reális ahhoz, hogy a tanári pálya ismét népszerű legyen. Problémaként beszélt a pedagógusok túlzott leterheltségéről, az Európa-rekord óraszámokról.

Kérdésre válaszolva közölte, az ellenzéki pártok közös oktatási javaslatcsomagja a többi között 50 százalékos pedagógusbéremelést, szabad tankönyvválasztást, a finanszírozási rendszer átalakítását tartalmazza. Jelezte, ezeknek az elemeit tervezik beterjeszteni az Országgyűlésnek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!