MÖSZ: szoros együttműködésre van szükség a kormányzat és az önkormányzatok között

Belföld, 2021.02.24

Pártpolitikától független, szakmai alapokon nyugvó szoros együttműködésre van szükség a kormányzat és az önkormányzatok között - hangsúlyozta a Magyar Önkormányzatok Szövetségében (MÖSZ) résztvevő több település polgármestere szerdán Szegeden.

Magyar Önkormányzatok Szövetsége A MÖSZ regionális értekezletét követő sajtótájékoztatón Botka László (Összefogás Szegedért) szegedi polgármester azt mondta, több tucat dél-magyarországi polgármestertársával elsősorban arról egyeztettek, miként tudják az önkormányzatok a védekezést segíteni a járvány harmadik hullámában.

A politikus leszögezte, Magyarországon gazdasági és járványügyi válsághelyzet van, ezért szoros együttműködésére van szükség a központi kormányzat és az önkormányzatok között. Az európai példák azt mutatják, hogy a kormányzatok többletforrásokat biztosítanak az önkormányzatoknak, amelyek helyben a leggyorsabban tudnak segíteni a bajba került egyéneknek és vállalkozásoknak.

A szegedi polgármester szerint Magyarország azonban különutas politikát folytatott. A kormány kétfrontos háborút vív, egyszerre küzd a járvány és az önkormányzatok ellen - fogalmazott, példaként Szeged költségvetését említve, amely az elmúlt egy évben 16 milliárd forintot vesztett, ebből 10 milliárd forintot a kormányzati elvonás miatt.

Botka László kifejtette, a kormányzati megszorítások végső soron a választókon csapódnak le.

Nyirati Klára (Sikeres Bajáért Egyesület), Baja polgármestere arról számolt be, a dél-magyarországi települések vezetői úgy látják, kiszolgáltatott az önkormányzatok helyzete, "a tanácsrendszer felé halad" az ország.

Az önkormányzatok ismerik helyben a problémákat, és tudják hogyan lehet megoldani azokat, ebből a szempontból nincs különbség kis és nagy települések között - mondta. Hangsúlyozta, a kormány felé elvárás lenne, hogy azonos módon bánjon minden egyes településsel, nem lehet, hogy a polgárokat pártpolitikai szempontok alapján különböztesse meg.

Gémesi György (Gödöllői Lokálpatrióta Klub), a MÖSZ elnöke, Gödöllő polgármestere közölte, a szövetség a múlt héten egyeztetett arról, hogy az önkormányzatok miként tudnának együttműködni a védekezésben.

Az oltási terv megvalósításában a kórházak mellett 130 rendelőintézet és mintegy 5 ezer háziorvosi körzet vesz részt, munkájuk szervezésében az önkormányzatok is hatékonyan részt tudnának vállalni - mondta a polgármester.

Gémesi György szerint a kormányzat részéről azonban úgy tűnik, "nincs meg a partneri együttműködés". Az önkormányzatok csupán kedden késő este kaptak levelet arról, hogy a háziorvosi körzetekben szerdától három nap alatt 250 ezer oltást adnának be.

Péterffy Attila (Mindenki Pécsért Egyesület) pécsi polgármester - aki a jövőben a MÖSZ megyei jogú városi tagozatának munkáját is koordinálja - a közeljövő legfontosabb feladatának nevezte annak a kormányzati elképzelésnek a "blokkolását", amely a településrendezési terv készítését kivenné az önkormányzatok kezéből.

Mint mondta, ez nem adminisztratív feladat, meghatározza egy település arculatát, fejlesztését. Amennyiben ez a szerep elkerülne az önkormányzatoktól, megszűnne többek között annak a lehetősége is, hogy városfejlesztési megállapodás keretében olyan beruházásokról állapodjanak meg a befektetőkkel, amelyek a település közösségét segítik.

Márki-Zay Péter (Mindenki Magyarországa Mozgalom) hódmezővásárhelyi polgármester leszögezte, fel kell lépni az önkormányzatiság kiüresítése ellen.

Az uniós elvekkel szembe megy, hogy az EU helyreállítási alapjának felhasználásáról a kormány nem egyeztet az önkormányzatokkal - mondta a politikus, aki szerint félő, hogy ennek elosztásakor is pártpolitikai elvek érvényesülnek majd.
(MTI)

Címkék

Magyar Önkormányzatok Szövetsége
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!