TV műsor

MSZP: a Fidesz a parlament elé viszi a saját túlélőcsomagját

Belföld, 2021.04.01

A Fidesz nem a vállalkozások megmentésére vagy a koronavírus-járvány kezelésére tesz javaslatot, hanem a parlament elé viszi a "saját túlélőcsomagját" - jelentette ki az Országgyűlésnek szerda este benyújtott kormánypárti indítványokról szólva az MSZP frakcióvezető-helyettese.

Harangozó Tamás csütörtöki online sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy a kabinet a koronavírus-járvány megfékezésének és a megélhetés biztosításának területén is megbukott. A kormánypárti képviselők eközben azzal voltak elfoglalva, hogy a "fideszes kifizetőhelyként" működő vagyonkezelő alapítványokba "kimenekített közvagyont" még jobban bebiztosítsák saját maguk számára - fogalmazott a törvényjavaslatokra utalva.

Az indítványok alapján csaknem tucatnyi alapítvány, több ezer milliárd forintnyi állami vagyon, ingatlanok, ingóságok és például az állam szinte teljes Mol-részvénycsomagja kerül majd néhány ember kezébe - mondta a képviselő.

Harangozó Tamás közölte, úgy tűnik, hogy a kormány nem bízik a 2022-es győzelmében, és még a járvány harmadik hulláma alatt is az a legfontosabb a számára, hogy a kormányváltás után is "fideszes kezekben tartsa az összeharácsolt vagyont". A Fidesz nem szégyenlős és ezzel az újabb lépéssel egyértelművé tette, hogy csak a pénz érdekli - tette hozzá.

A fideszes képviselők emellett javaslatot nyújtottak be egy új hatóság felállításáról, amelynek a feladatai közé tartozik majd a dohánykereskedelem, a szerencsejáték-szervezés, a bírósági végrehajtás és a felszámolói tevékenység állami felügyelete, elnökét pedig Orbán Viktor miniszterelnök fogja kinevezni kilenc évre - hívta fel a figyelmet az ellenzéki politikus.

A kabinet szerda éjjel mintegy ötvenmilliárd forintot rendezett át a költségvetésben, a forrásokat a gazdaságvédelmi alapból vonják el - hangsúlyozta az MSZP frakcióvezető-helyettese. Ebből az összegből csaknem ötmilliárdot fordítanak sportra, 2,6 milliárdot kap a Magyar Turisztikai Ügynökség, tízmilliárd jut nemzetközi vadászati, természeti és lovasrendezvények, valamint vallási konferenciák megrendezésével összefüggő szervezési és lebonyolítási feladatok támogatására - sorolta.

Bírálatként azt mondta, eközben továbbra sem lehet tudni, hogy a kabinet mit tesz a bajba jutott dolgozók és családok megélhetésének biztosításáért. Az MSZP nevében újra felszólította a kormányt, hogy vegye igénybe az uniós munkahelyvédelmi programból lehívható egymilliárd eurót. Harangozó Tamás azt is követelte, hogy a kabinet a szépségipari vállalkozókra is terjessze ki a bértámogatást, méghozzá visszamenőlegesen, március 8-áig. Százszázalékos táppénzt kért mindenkinek, aki koronavírussal fertőződik meg vagy karanténba kerül, egyúttal megismételte korábbi indítványukat, hogy az álláskeresési támogatást kilenc hónapon keresztül folyósítsák és a nettó összege ne legyen alacsonyabb százezer forintnál.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!