MSZP: a nyugdíjas pedagógusok, ha tanítanak, tarthassák meg nyugdíjukat is!

Belföld, 2021.12.03

A nyugdíjas pedagógusok, ha továbbra is tanítanak, fizetésük mellett kapják meg a nyugdíjukat is! - kezdeményezte az MSZP társelnöke pénteki, a párt Facebook-oldalán közvetített online sajtótájékoztatóján.

Kunhalmi Ágnes azt mondta, attól még, hogy a kormány tagadja, országos és rendszerszintű pedagógushiány van, és ha folytatódnak a tendenciák, akkor a következő években nem lesz, aki tanítson az iskolákban.

Azt mondta, a következő években egyre több pedagógus megy nyugdíjba, közben egyre kevesebb a pályakezdő tanár.

Ismertetése szerint a következő tíz évben 73 ezren, a pedagógusok 50 százaléka megy nyugdíjba.

Kunhalmi Ágnes közölte, hétezren kezdik el évente a tanárképzést, de sokan nem fejezik be, emellett a bérek olyan alacsonyak, hogy az első öt évben nagyon sokan hagyják ott a pályát.

Az ellenzéki politikus elmondta, ha a 2022-es parlamenti választások után az ellenzéki pártok alakíthatnak kormányát, akkor az MSZP a pedagógushiány megoldására azt fogja javasolni, hogy a nyugdíjas pedagógusok megtarthassák a nyugdíjukat is a fizetésük mellett.

Megjegyezte, jelenlegi szabályok szerint a nyugdíjas pedagógusok, ha közalkalmazottként tanítanak, elveszítik nyugdíjukat.

Kunhalmi Ágnes nem ért egyet azzal a kormányzati javaslattal, hogy képesítés nélküli oktatókkal töltsék fel az üres álláshelyeket. Pedagógusvégzettség nélkül ne lehessen tanítani! - mondta.

Az MSZP társelnöke szerint ezer sebből vérzik a magyar oktatási rendszer és "kemény bérrendezésre" is szükség van.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!