MSZP: azonnali fizetésemelésre van szüksége a dolgozóknak

Belföld, 2023.10.18

Az MSZP támogatja a Magyar Szakszervezeti Szövetség követelését, hogy a dolgozók járulék- és adómentesen kapjanak százezer forint egyszeri támogatást a reálbércsökkenés kompenzálására - közölte a párt társelnöke szerdai online sajtótájékoztatóján, amelyen azonnali, nyolc százalékos fizetésemelést is javasolt.

Komjáthi Imre azt mondta: az elmúlt időszakban a béremelés nem tudott lépést tartani a drágulással, a magyar emberek egyre inkább elszegényednek. Ezért olyan gazdaságpolitikára van szükség, amely egyszerre teremt megélhetési biztonságot, garantálja a gazdaság megerősítését, és az infláció megfékezését - emelte ki.

Közölte: a szocialisták arra kérik a kormányt, hogy teremtse meg a szakszervezeti szövetség által kért kompenzáció fedezetét, ne a mikro- kis- és középvállalkozókra hárítsa az ott dolgozó alacsony jövedelmű munkavállalók bérfejlesztésének terhét.

Emellett azonnali, nyolc százalékos fizetésemelést javasolnak - beleértve a minimálbér és a garantált bérminimum emelését is -, kedvezményezik a minimálbér adómentessé tételét, valamint a mediánbér alatti bérek adóterhének csökkentését - sorolta.

Hozzátette: 2024-ben Magyarországon is be kell vezetni az "európai minimális bért". Ez a 875 euró 400 forintos árfolyammal számolva 305 ezer forintot jelentene havonta - jegyezte meg.



Komjáthi Imre az online sajtótájékoztatón arról is beszélt: a szocialistáknak vitája van a szociáldemokráciával kapcsolatban a Demokratikus Koalícióval (DK), amelynek több politikusa is a minimálbér emelése ellen emelt szót a közelmúltban.

Az MSZP azt kéri a DK-tól, hogy "ne akarja feláldozni a dolgozó embereket a fenntarthatóság, a versenyképesség és a megszorítások politikájának oltárán", inkább támogassák a szocialistákat a dolgozók védelme érdekében, és csatlakozzanak a Szövetség a munkavállalókért parlamenti frakcióközi képviselői munkacsoporthoz.
(MTI)

Címkék

MSZP Magyar Szocialista Párt Komjáthi Imre
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!