MSZP: csökkenteni kell az élelmiszerek áfáját

Belföld, 2021.06.11

Az élelmiszerek általános forgalmi adójának (áfa) csökkentését sürgette pénteken az Országgyűlés népjóléti bizottságának szocialista elnöke.

Korózs Lajos az MSZP Facebook-oldalán közvetített online sajtótájékoztatón azt mondta, az összes alapvető élelmiszer áfáját öt százalékra, minden más élelmiszerét pedig 18 százalékra kell csökkenteni.

Hozzátette: a kormány nem nyerészkedhet az embereken, nem vethet ki extra áfát az alapvető élelmiszerekre.

Ha az áfa kevesebb, több pénz marad az embereknél - mondta.

Az ellenzéki politikus emlékeztetett arra, hogy Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint átlagosan több mint öt százalékkal drágultak az élelmiszerek.

Példaként említette, hogy egy év alatt az étolaj közel 25 százalékkal, a margarin és a száraz tészta 7 százalékkal, a rizs 6 százalékkal, a tojás 8,7 százalékkal drágult.

Megjegyezte, az üzemanyagok ára mindenre hatással van, ezek egy év alatt 36,2 százalékkal drágultak.

Korózs Lajos szerint a Magyar Nemzeti Bank szándékosan gyengíti a forintot, ezért az importélelmiszerekért sokkal többet kell fizetni. A jegybanknak ez jó, mert a forint gyengüléséből komoly haszonra tesz szert, amelynek egy részét "átzsilipeli" a jegybanki alapítványokba - tette hozzá.

Azt is mondta, hogy a minimális béremelés és az év eleji nyugdíjemelés semmire sem volt elég, gyakorlatilag az első bevásárlásnál kifizették az emberek azt a pici többletet a pénztárnál.

Kevesellte a most esedékes 0,6 százalékos nyugdíjemelést, amely 100 ezer forintos nyugdíj esetén is csak 600 forint, "egy jobb fajta étolaj ára".

Közölte, ha a kormány nem csökkenti az élelmiszerek áfáját, az ellenzék jövőre - a választási győzelme esetén - "bátran meghozza ezt a döntést".
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!