MSZP: csökkenteni kell az élelmiszerek áfáját!

Belföld, 2021.10.13

A kilencéves csúcson lévő infláció miatt az alapvető élelmiszerek általános forgalmi adó (áfa) kulcsának öt százalékra, a többi élelmiszer áfakulcsának pedig 18 százalékra történő csökkentését sürgette az MSZP országgyűlési képviselője szerdán.

Varga László az MSZP Facebook-oldalán közvetített online sajtótájékoztatón úgy értékelt, a Fidesz brutális drágaságot szabadított Magyarországra.

Hozzátette: az alapvető élelmiszerek drágulásának mértéke kétszerese a minimálbér-emelésnek, de a nyugdíjasokat is rendkívüli mértékben sújtja az árucikkek drágulása.

Szerinte a Fidesz tudatosan gyengíti a forintot; a Matolcsy György vezette jegybank is ezen dolgozott éveken keresztül, aminek eredményeként több száz milliárd forintos nyereségre tett szert a nemzeti bank.

Varga László azt mondta, európai csúcs a magyar áfa mértéke, 27 százalék terheli a legtöbb alapvető élelmiszert.

Az állam nem nyerészkedhet az élelmiszerárakon, az extraadót meg kell szüntetni - fogalmazott.

Az ellenzéki politikus azt javasolta, hogy ne legyen az élelmiszerek áfakulcsa 18 százaléknál magasabb, az alapvető élelmiszerek áfakulcsát pedig haladéktalanul öt százalékra kell csökkenteni.

Varga László kitért arra, hogy az elmúlt években az MSZP többször is javasolta az áfacsökkentést a parlamentben, de a Fidesz ezt leszavazta.

Bárki is nyeri az ellenzéki előválasztást, a szocialisták azt várják a közös ellenzéki miniszterelnök-jelölttől, szerepeljen a programjában az alapvető élelmiszerek áfakulcsának öt százalékra történő csökkentése - közölte.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!