MSZP: esélykupont kell biztosítani a legelesettebbeknek az infláció miatt!

Belföld, 2022.06.09

A legelesettebbeknek járó esélykuponnak nevezett élelmiszertámogatás bevezetését sürgette az MSZP-Párbeszéd európai parlamenti (EP-) képviselője csütörtökön.

A szocialista Ujhelyi István a Facebook-oldalán, az EP strasbourgi épületéből közvetített online sajtótájékoztatón azt mondta, az elviselhetetlen magyarországi pénzromlást és árdrágulást kompenzálnia kell az államnak.

Emlékeztetett arra, hogy már korábban javaslatot tett a havi húszezer forintos esélykupon bevezetésére.

Hozzátette, a támogatást azon gyermeket nevelő családoknak biztosítanák, ahol az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a létminimum szintjét, továbbá az egyszülős családoknak, az alacsony nyugdíjban részesülő nyugdíjasoknak, a súlyos fogyatékossággal élőknek, a szociális segélyből élőknek, de részesei lennének a támogatotti körnek a szociális ösztöndíjban részesülő felsőfokú tanulmányokat végzők is.

Ujhelyi István elmondta, hogy az MSZP-frakció már be is nyújtotta az Országgyűlésnek az ezt a javaslatát is tartalmazó létbiztonsági csomagját, ennek költségét pedig uniós pénzből lehetne finanszírozni. Az uniós források azonban csak akkor jönnek, ha a kormány változtat a jogállamiságot sértő politikáján és korrupcióellenes intézkedéseket hoz - hangoztatta.

Az MSZP-s EP-s képviselő kitért arra is, hogy Romániában az esélykuponhoz hasonló támogatási programot indítottak a közelmúltban.

Victor Negrescu, a román Szociáldemokrata Párt EP-képviselője, volt Európa-ügyi miniszter a sajtótájékoztatón elmondta: a magas infláció és az energiaárak növekedése miatt döntött a román kormány - a szociáldemokraták javaslatára - a speciális támogatási program létrehozásáról.

A mintegy 3,5 milliárd eurós kerettel gazdálkodó Támogatás Romániának nevű programból nemcsak a kis- és közepes vállalkozásoknak, illetve gazdálkodóknak adnak célzott anyagi juttatásokat, de az arra rászoruló társadalmi csoportok is kapnak élelmiszerkupont - részletezte.

A román EP-képviselő elmondta, 50 eurós támogatást adnak ezen az élelmiszerkártyán, amelyet kéthavonta töltenek fel, a javaslat alapján egyelőre négy alkalommal. Mintegy 2,5 millió embernek nyújtanak ezzel segítséget, összesen 700 millió euró értékben, amelynek felét az Európai Bizottsággal kötött megállapodás értelmében az unió állja - közölte.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!