MSZP: felelőtlen és átgondolatlan a CT- és az MR-vizsgálatok államosítása

Belföld, 2023.07.10

Felelőtlennek és átgondolatlannak tartja az MSZP frakcióvezető-helyettese a CT- és MR-vizsgálatok államosításával kapcsolatos kormányzati döntést, amely szerinte növelheti a várólistákat és ronthatja a betegek gyógyulási esélyeit.

Gurmai Zita az MSZP Facebook-oldalán közvetített sajtótájékoztatón felidézte, hogy a jövő évi költségvetést megalapozó törvény alapján - néhány kivételtől eltekintve - 2024 novemberétől csak az állami intézményekben lesz lehetőség közfinanszírozott CT- és MR-vizsgálatok elvégzésére.

Megemlítette azt a változtatást is, miszerint a jövőben csak a költségvetési szervként működő szolgáltatóval köthető egészségügyi finanszírozási szerződés a helyi önkormányzat által biztosított járóbeteg-szakellátásban.

Az ellenzéki politikus szerint jelenleg a CT- és MR-vizsgálatok egyharmadát végzik magáncégek, vagy a kórházakban, szakrendelőkben saját részlegen, vagy a kórházon kívüli magánrendelőkben.

Hozzátette: a vizsgálatok kiértékelését is a magánszolgáltatók végzik, és az egészségbiztosító fizeti az általuk meghatározott fix árat a beteg helyett.



Gurmai Zita elmondta, a CT- és MR-vizsgálatok államosításával kapcsolatos döntésre reagált a Magyar Orvosi Kamara is, szerintük a kormány lépése tovább ronthatja a diagnosztikában és a járóbeteg-szakellátásban lévő kritikus szakemberhiányt, növelheti a várólistákat, ronthatja a betegek gyógyulási esélyeit és még több beteget kényszeríthet a magánellátásba.

Úgy értékelt, a kormány döntése felelőtlen és átgondolatlan.

A frakcióvezető-helyettes jelezte, kérdéssel fordult Pintér Sándor belügyminiszterhez többek között azt tudakolva, milyen hatásvizsgálat alapján döntöttek arról, hogy a jövőben az önkormányzati járóbeteg-szakellátásban kizárólag költségvetési szervvel lehet finanszírozási szerződést kötni, illetve hogy kizárják a magánszolgáltatókat a közfinanszírozott CT- és MR-vizsgálatokat végzők köréből.
(MTI)

Címkék

Gurmai Zita CT MR MSZP Magyar Szocialista Párt
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!