MSZP: gyorsul az elszegényedés Magyarországon

Belföld, 2023.06.06

Magyarországon hónapok óta tart és gyorsul az elszegényedés - közölte az MSZP alelnöke kedden.

Korózs Lajos az MSZP YouTube-csatornáján közvetített sajtótájékoztatón az elszegényedés okaként jelölte meg, hogy a magyar gazdaság technikai recesszióban van, hogy a magyar inflációs ráta háromszorosa az uniós átlagnak és hogy "gyalázatosan gyenge a forint".

Hozzátette: az élelmiszerek majdnem 40 százalékkal drágultak éves viszonylatban, míg a lakásüzemeltetés költségei - ahova a háztartási energia is tartozik - 26,3 százalékkal nőttek.

Szerinte az elszegényedés folyamata hónapok óta tart és gyorsul, szinte megállíthatatlan.

Az ellenzéki politikus elmondta, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai is azt mutatják, hogy a fogyasztás mérséklődése mellett a reálkeresetek is hónapról hónapra hét százalékkal csökkennek.

A bérek nem tudnak lépést tartani az árak növekedésével - közölte.

Korózs Lajos a nyugdíjakról azt mondta, most júniustól legalább öt százalékos emelést kellett volna adnia a kormánynak, mert a januári 15 százalékos nyugdíjemelést megette az infláció.

Szerinte "a legújabb megszorítások már itt vannak a nyakunkon". Kifogásolta, hogy a megtakarításokra a jövőben 13 százalékos szociális hozzájárulást is kell fizetni, és hogy a 10 ezer forint feletti gyógyszerekre 40 százalékos adót vetnek ki júliustól.

Az MSZP alelnöke úgy összegzett, az adóemelés és a napi sarc kormánya a mostani.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!