MSZP: javítaná a magyar ellátórendszert az európai egészségügyi unió

Belföld, 2021.04.24

Az MSZP szerint komoly pozitív hatása lenne a magyar egészségügyi ellátórendszer minőségére az európai egészségügyi unió megvalósulásának - mondta Ujhelyi István, a szocialisták európai parlamenti (EP-) képviselője szombaton, Kökény Mihály volt egészségügyi miniszterrel közösen tartott, a Facebookon közvetített sajtótájékoztatón.

Ujhelyi István közölte, átfogó tanulmány készült az európai egészségügyi unió megvalósíthatóságáról és annak magyarországi hatásairól a brüsszeli Európai Progresszív Tanulmányok Alapítványa (FEPS) és a Szociális Demokráciáért Intézet (SZDI) megbízásából.

Ez az elemzés visszaigazolja, hogy fontos szerepe és komoly pozitív hatása lehet a magyar ellátórendszer minőségére a hatékonyabb európai koordinációnak, amit az MSZP régóta követel - fejtette ki Ujhelyi István, hozzátéve, olyan európai programot szeretnének létrehozni, amely nem veszi el a tagállami kormányok hatáskörét, de hatékonyabban és egységesebben tudja garantálni betegellátást.

"Nem engedhetjük meg, hogy eltérő legyen az egészséghez való hozzáférés lehetősége és minősége az egyes tagállamokban: nekünk, magyaroknak is jár a minőségi ellátás és az itt dolgozó egészségügyi szakembereknek is jár ugyanaz a biztonságos és kiszámítható munkakörülmény" - fogalmazott Ujhelyi István.

Kökény Mihály volt egészségügyi miniszter, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tanácsadója szerint a koronavírus-járvány európai szinten összehangolatlan kezelése világossá tette, hogy mennyire hiányzik az Európai Unió közös egészségpolitikája, mennyire hézagosak a szabályok, és mennyire kiszolgáltatottak a tagállamok egészségügyi rendszerei a globális veszélyhelyzetekben.

Kiemelte, felmérések igazolták, hogy a magyar emberek jelentős többsége, továbbá az önkormányzatok és az egészségügyben dolgozók is támogatják az európai egészségügyi unió megvalósulását.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!