MSZP: kössék a jegybankelnök fizetéséhez a kezdő pedagógusok fizetését

Belföld, 2022.11.28

A jegybankelnök fizetéséhez javasolta kötni a kezdő pedagógusok bérét az MSZP frakcióvezetője hétfőn.

EP-választás - Tóth Bertalan, az MSZP-Párbeszéd listavezetője Tóth Bertalan az MSZP Facebook-oldalán közvetített online sajtótájékoztatón elfogadhatatlannak nevezte azt, hogy egy Országgyűlés előtt lévő kormányzati törvényjavaslattal a jelenlegi ötmillió forintról több mint hatmillió forintra emelnék Matolcsy Györgynek, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnökének fizetését.

Hozzátette: az Orbán-kormány akkor emeli Matolcsy György bérét, amikor az infláció évtizedes rekordokat dönt, amikor az élelmiszerár-emelkedés 40-50 százalékos és amikor az MNB-nek 18 százalékos kamatot kellett bevezetnie ahhoz, hogy a forint ne omoljon össze.

Közölte, az MSZP azt javasolja, ha már mindenképpen emelik a jegybankelnök fizetését, emelkedjen a pedagógusok bére is, hiszen az ő hivatástudatuknak és a gyermekekért érzett felelősségének tudható be, hogy még működik a közoktatás.

A frakcióvezető azt javasolta, hogy a kezdő pedagógusok fizetése érje el az MNB-elnök fizetésének tíz százalékát; a jegybankelnök fizetésének automatikus emelésével pedig az is biztosítva lenne, hogy a pedagógusfizetések is folyamatosan és automatikusan emelkednének.Tóth Bertalan kitért arra, még mindig nem tudni, ki rendelte meg Matolcsy György fizetésemelését.

Virág Barnabás, az MNB alelnöke a múlt héten a parlamentben arról beszélt, hogy a jegybanktörvény módosítását a kormány kezdeményezte - idézte fel a politikus.

Hozzátette: az MSZP több kormánytaghoz is kérdésekkel fordult, azt tudakolva, ki kérte és mi indokolja a fizetésemelést. Van-e tudomásuk arról, hogy Matolcsy Györgynek anyagi problémái lennének, amelyek miatt emelni kellene ötmilliós fizetését? - kérdezte.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!