MSZP: nincs női tagja a kormánynak

Belföld, 2023.08.01

Az MSZP frakcióvezető-helyettese kifogásolta, hogy a kormánynak egyetlen női tagja sincs, meglátása szerint mivel az emberek fele nő, ennek az aránynak a kormányban, a parlamentben és a politikai életben is nagyjából érvényesülni kellene.

Gurmai Zita keddi online videonyilatkozatában kifejtette: "Magyarország kormányának ismét nincs női tagja". Gulyás Gergely miniszter "humorosnak találta korábban megjegyezni", hogy Varga Judit helyett azért kell két férfi kormánytagot kinevezni, mert egy nőt csak két férfi tud pótolni - közölte.

Kiemelte: az Európai Unió több országában női kvótát, illetve paritásos rendszert vezetnek be annak érdekében, hogy mindkét nem képviselve legyen a felsővezetésben és a kormányban is. Eközben Orbán Viktor miniszterelnök "még mindig ott tart, hogy nőügyekkel nem foglalkozik" - fogalmazott.

Azt mondta: "tudjuk, mekkora jelentősége van, ha a kormányban a nőket is képviselik", illetve a társadalom többségét adó nők tudását is használják. Az Európai Unió tagországaiban már évekkel ezelőtt meghaladta a 30 százalékot a női miniszterek száma, és világviszonylatban is 20 százalék felett van a női kormánytagok száma, "pedig ez a statisztikai adat már az autoriter berendezkedésű államokat is tartalmazza" - magyarázta.



Gurmai Zita hangsúlyozta: az emberek fele nő, ennek az aránynak a kormányban, a parlamentben és a politikai életben is nagyjából érvényesülni kellene, hiszen a polgárok által választott népképviselet így tudná a társadalmat hitelesen reprezentálni.

Úgy vélte, Orbán Viktor azonban "senkit nem akar képviselni szűk haveri körén kívül", így olyan kormány van, amelynek egyetlen női tagja sincs. "Ez a földhöz ragadt, avítt és macsó szemlélet" egyre jobban akadályozza, hogy Magyarország meg tudjon felelni a 21. századi kihívásoknak és hogy "végre olyan kormányunk legyen, amely minden polgárát képviseli és szolgálja" - jelentette ki a politikus.
(MTI)

Címkék

MSZP Gurmai Zita
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!