MSZP: Orbán Viktor törölje el a rabszolgatörvényt!

Belföld, 2019.11.19

Az MSZP a "rabszolgatörvény" eltörlésére szólítja fel a miniszterelnököt.

Komjáthi Imre, a szocialisták alelnöke keddi, budapesti sajtótájékoztatóján közölte: szerdán lesz egy éve annak, hogy fideszes képviselők benyújtották "minden idők egyik leggyalázatosabb és munkás-, és munkavállaló-ellenes törvényét".

Az ellenzéki politikus pártja nevében arra szólította fel Orbán Viktor kormányfőt, hogy működjön együtt a szakszervezetekkel annak érdekében, hogy a magyar munkavállalók tisztességes fizetést kapjanak, és többet lehessenek a családjukkal, és törölje el a "rabszolgatörvényt".

Komjáthi Imre a munkavállalókat egyúttal szerveződésre és szervezkedésre biztatta, hogy ellenálljanak a kormány "munkavállaló-ellenes törvényeinek".

A törvény 400 órás túlórára kötelezheti a munkavállalókat és lehetővé teszi, hogy hároméves munkaidőkeretben a cégek ne fizessék ki az azért járó munkabért - rótta fel.

Szerinte a kormány nem a magyar dolgozók, emberek érdekeit tartja elsősorban szem előtt, hanem a multinacionális cégek, az oligarchák és "Orbán Viktor hűbéreseinek" gyarapodása fontos a számára. "Darabra eladják a magyar családokat a bankoknak" - fogalmazott.

Arra az újságírói a kérdésre, hogy hány munkavállalót érint jelenleg a túlóratörvény, Komjáthi Imre a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnökére, László Zoltánra hivatkozva közölte: ősszel a cégeknél elfogyott a 250 órás munkaidőkeret, ezért a munkavállalókat - főként az autóipari beszállító cégeknél - arra kérik, hogy éljenek a 400 órás túlóra lehetőségével. Az MSZP alelnökének becslése szerint ez százezer feletti dolgozói létszámot érint.

Szintén újságírói felvetésre Komjáthi Imre ezt a válaszát úgy árnyalta, hogy a túlóratörvény alkalmazásának "lehetősége" áll fenn esetükben, ugyanis annak alkalmazásához új munkaszerződéseket kell kötni.

Az ellenzéki politikust Lackner Csabáról is faggatták. Úgy reagált, az elnökség döntött a kispesti politikus ügyében, ugyanakkor az MSZP nem nyomozó hatóság, így azt, hogy "jogszerűek voltak-e" a róla kikerült felvételek "és valóban Lackner Csaba beszél-e ezeken" nem az MSZP politikusainak felelőssége eldönteni.

Közölte azt is, hogy az MSZP mindaddig kiáll Gajda Péter (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP) kispesti polgármester mellett, amíg a nyomozó hatóság be nem bizonyítja, hogy neki bármiféle "sara" lenne. A szocialista párt belső vizsgálatot nem indít ellene.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!