Múzeumok éjszakája - A 150 éves fogaskerekű vasutat mutatja be a BKV új tárlata

Belföld, 2024.06.20

A Múzeumok éjszakáján, szombaton nyílik meg a Földalatti Vasúti Múzeum új kiállítása, amely a 150 éves svábhegyi fogaskerekű múltját és jelenét mutatja be - közölte a BKV Zrt. az MTI-vel csütörtökön.

A közlemény szerint a 150 éves fogaskerekű története gazdag képanyaggal, makettekkel, modellekkel, egykori kormánykerékkel és műszerfallal, korabeli jegyekkel, bérletekkel és díjszabásokkal elevenedik meg a BKV Deák téri múzeumában, a "Fogas" közlekedését pedig régi menetrendi táblák, plakátok, térképek, utastájékoztatók, valaha volt járművezetői egyenruhák és több mint 100 éves képeslapok idézik meg.

A Svábhegy már Pest, Buda és Óbuda egyesülése előtt kedvelt kirándulóhelynek számított. Tehetős polgárok, neves művészek építettek nyaralókat és villákat a hegyvidéken, így felmerült az igény az addig csak lovaskocsival vagy gyalogosan elérhető hegy közlekedésének fejlesztésére.

Egy újonnan szabadalmaztatott közlekedési megoldás, Riggenbach találmánya új fejezetet nyitott a hegyi vasutak történetében. Az első budapesti szerelvény 1874. június 24-én indult el - idézik fel a közleményben.

A program karszalagja a Deák téri aluljáróban működő Földalatti Vasúti Múzeumban vásárolható meg, amely Budapesten kizárólag ezen az estén közlekedő múzeumi körjáratokon érvényes.

A Múzeumok Éjszakáján megtekinthető a BKV múzeumának állandó kiállítása is, amely az 1896 óta működő MillFAV, vagyis a kisföldalatti történetét mutatja be - áll a közleményben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!