Nacsa Lőrinc: célunk a béke melletti kiállás és a nemzeti kisebbségek jogainak erősítése

Belföld, 2024.04.15

Strasbourgban, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésében (PACE) is egyértelmű a magyar Országgyűlés delegációjának célja: a béke melletti kiállás és a nemzeti kisebbségek jogainak erősítése - jelentette ki Nacsa Lőrinc, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) országgyűlési képviselője Strasbourgban az MTI-nek telefonon nyilatkozva hétfőn.

Nacsa Lőrinc - aki a strasbourgi székhelyű, 46 tagot számláló Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének egyhetes tavaszi ülésszakán vesz részt - közölte: "forrong a világ", számos helyen van háború, fegyveres vagy más jellegű konfliktus.

Szavai szerint joggal vetődik fel a kérdés: hol van az európai béketerv? A béketerv helyett azonban háborús készülődés és "háborús pszichózis" uralkodik a nyugati, baloldali politikusok között, pedig - mint kiemelte - az európai szervezeteknek a békén és a biztonságon kellene dolgozniuk. Ezért hozták létre őket - mondta.

Tájékoztatása szerint az egyhetes strasbourgi tanácskozás napirendjén szerepel Irán vasárnap hajnali támadása Izrael ellen és a közel-keleti helyzet lehetséges eszkalációjának kérdése. "Úgy a Hamász iszlamista terrorszervezet, mint Irán támadását innen, Strasbourgból is elítéljük" - fogalmazott.

Azzal összefüggésben, hogy Moldova külügyminisztere jelen van az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének ülésén, Nacsa Lőrinc kijelentette: Magyarország támogatja Moldova uniós csatlakozását. Hangsúlyozta: az Európai Unió, mivel csak a háborúval foglalkozik, le van maradva a bővítéssel.

"Fontos lenne, hogy az EU ne vesztegessen több időt és ne kapcsolja egymáshoz a keleti partnerség országainak csatlakozási folyamatát, hiszen ennek egy érdemalapú, objektív folyamatnak kell lennie minden egyes ország esetében" - fogalmazott a politikus, majd hozzátette: az Európa Tanácsnak meg kell adnia minden támogatást Moldovának az uniós csatlakozás útján.

Az országgyűlési képviselő azt mondta, a strasbourgi közgyűlés "forró témája" Koszovó Európa Tanács-i csatlakozási kérelme. A vonatkozó jelentésből megállapítható, hogy a csatlakozáshoz szükséges feltételek egy része még nem telesült - hívta fel a figyelmet.

"A magyar álláspont egyértelmű: nem tudjuk támogatni Koszovó csatlakozását az Európa Tanácshoz, hiszen a nemzeti kisebbségi kérdéseket eddig nem sikerült az érintett felek bevonásával és számukra is megnyugtatóan rendezniük" - tette hozzá nyilatkozatában Nacsa Lőrinc.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!