Nagy-Vargha Zsófia: a tehetséggondozás nemzeti ügy, ami nem kiadás, hanem befektetés a jövőbe

Belföld, 2024.04.10

A kormány évről évre jelentős összegeket fordít a tehetséggondozásra, amelyhez a személyi jövedelemadó egy százalékával bárki hozzájárulhat. Ez nemzeti ügy, ami nem kiadás, hanem befektetés a jövőbe - hangsúlyozta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) fiatalokért felelős helyettes államtitkára, aki a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának és az M1 aktuális csatornának volt a vendége szerdán.

Nagy-Vargha Zsófia kiemelte, hogy új alapokra szeretnék helyezni az immár 16 éves Nemzeti Tehetség Programot (NTP). Az idén a természettudományos területek felé orientálódó fiatalokat szeretnék jobban támogatni - fogalmazott a helyettes államtitkár.

Elmondta, hogy lehetőség szerint minél több nagy, nemzetközi természettudományos versenyt szeretnének Magyarországra hozni, mert így a magyar fiatalok nagyobb eséllyel tudnak elindulni ezeken a megmérettetéseken. Példaként említette a 2027-es Matematikai Diákolimpiát.

Kis-Tóth Ágnes asztrofizikus, az ELTE TTK Fizikai és Csillagászati Intézet mestertanára, a kampány egyik idei nagykövete a témához kapcsolódva elmondta, hogy a matematika és a fizika mindig megosztó tantárgy volt a fiatalok körében, most azon dolgoznak, hogy eloszlassák a velük kapcsolatos sztereotípiákat.

Nagy-Vargha Zsófia felidézte: minden évben felkérnek valakit, hogy legyen az NTP kampányarca, nagykövete, aki egyrészt a tehetséggondozást, másrészt a saját területét népszerűsíti. Mint mondta, az idén először három nagykövetet is felkértek: Kis-Tóth Ágnes asztrofizikus mellett a Bagossy Brothers Company és Illés Fanni paralimpiai, világ- és Európa-bajnok úszó is az ország legnagyobb tehetségtámogató program kampányarca lett.

A helyettes államtitkár emlékeztetett, az NTP az adózók egy százalékos felajánlásaiból is támogatja a tehetségeket, a program adóbevallásban feltüntetendő technikai száma 1823, "Petőfi Sándor és Madách Imre születésének éve".

Nagy-Vargha Zsófia kitért arra is, hogy nehéz megtalálni a rejtett tehetségeket, ezért újdonságként orientációs mérést vezettek be, amely azt mutatja meg, hogy egy gyermek milyen területen kiváló.

Elmondása szerint azért jó és komplex ez a mérés, mert a gyermek szókincsére, problémamegoldó-képességére fókuszál. Hozzátette: a gyermek pedagógusa is kitölt egy mozaik tesztet a gyermek képességeivel kapcsolatban. Ezt egyelőre csak 85 iskolában vezették be, de jövőre szeretnék kiterjeszteni - tudatta.

Hozzátette: a program weboldalán "tehetségtérképet" szeretnének létrehozni, amelyen a tehetséges gyerekek, szüleik, a pedagógusok vagy a szervezetek látják, hogy az adott térségben mely tehetségterületen, milyen programok érhetők el. A cél az, hogy a térképre ne csak az NTP programjai kerüljenek fel, hanem minden Magyarországon elérhető tehetséggondozó program látható legyen.

Nagy-Vargha Zsófia elmondása szerint a pedagógusok szerepe rendkívül fontos, éppen ezért jött létre tavaly egy ösztöndíjprogram a kiemelkedő tehetséggondozást végző tanárok részére, a "Köbüki" tehetséggondozó tanár ösztöndíj: tíz hónapon keresztül, havonta nettó 75 ezer forinttal ismerik el a tehetséggondozó tanárok munkáját.

A Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában Nagy-Vargha Zsófia elmondta, hogy éves szinten 300-350 ezer fiatalt érnek el a programmal.

Emlékeztetett arra, hogy a kormány által biztosított Stipendium Peregrinum Ösztöndíjjal lehetőséget kapnak a tehetséges magyar fiatalok, hogy a világ legjobb egyetemein tanuljanak. Fontos kikötés, hogy az ott megszerzett tudást hazahozzák. Ez sikeresen működik, és egyre többen megpályázzák - mondta a helyettes államtitkár.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!