Nagy-Vargha Zsófia: az egészséges családok, fiatalok adják a kiegyensúlyozott társadalom alapját

Belföld, 2024.04.25

Akkor tud egy társadalom kiegyensúlyozottan működni, ha a legfontosabb elemét adó családok és szerves részei, a fiatalok egészségesek - hangsúlyozta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) fiatalokért felelős helyettes államtitkára csütörtökön Kecskeméten.

Nagy-Vargha Zsófia a Kecskeméti Ifjúsági Fesztivál Neumann János Egyetemen zajló programjait megelőzően arról beszélt, hogy a Covid-járvány miatt hosszú időre be kellett zárkózni, a szomszéd országban dúló háború pedig olyan bizonytalanságot okoz, ami negatív hatással van az emberek, köztük a fiatalok lelkiállapotára.

Ezért indította el még tavaly a KIM a Lelki Egészség Roadshow-t, hogy a fiatalok szakemberekkel tudjanak beszélni a problémáikról. Több városban szerveztek már előadásokat egyebek mellett a digitális forradalom hatásairól vagy éppen az iskolai bántalmazás kezeléséről - mondta el a helyettes államtitkár.

Hangsúlyozta: szintén tavaly meg tudták emelni a telefonos lelki elsősegély-szolgálatok támogatását, illetve a Gyermek és Ifjúsági Alapprogramban - amelynek keretében fiatalokat segítő közösségeket támogatnak - kifejezetten a mentális egészség tematikára írtak ki pályázatokat.

Szólt arról is, hogy az év kiemelt célja az önkénteskedés népszerűsítése, a közösségi élet megerősítése, hiszen vannak olyan országok, ahol hetven százalék körüli az önkéntesek aránya, Magyarországon azonban egyelőre harminc százalék körül van.

A Nemzeti Tehetség Program (NTP) kapcsán kiemelte, hogy idén a természettudományos területek felé orientálódó fiatalokat szeretnék jobban támogatni, éppen ezért számos új programot írnak ki, kifejezetten számukra.

Sági Norberta, a kecskeméti Neumann János Egyetem oktatási rektorhelyettese arról beszélt, hogy fontosak a diákokat célzó közösségformáló rendezvények. Reményeik szerint ugyanis ez a generáció talál majd megoldásokat azokra a gazdasági, szociális és társadalmi problémákra, amelyekkel a mostani felnőttek már küzdenek egy ideje.

Szemereyné Pataki Klaudia (Fidesz-KDNP) polgármester kiemelte: a fesztivál egyik célja "új kapcsolatok keresése a kecskeméti hallgatói és diákönkormányzatoknak, mind magyarországi, mind nemzetközi színtéren". Ennek érdekében a találkozó keretében Kecskemét önkormányzata együttműködési megállapodást köt a Nemzeti Ifjúsági Tanács Szövetséggel és a Magyar Ifjúsági Konferencia Egyesülettel.

Elhangzott: a megállapodás elsődleges célja a szakmai együttműködések kialakítása annak érdekében, hogy az értékteremtés, a hagyományőrzés és a prevenció szempontjából fontos rendezvények és kezdeményezések minél szélesebb körben és minél integráltabb módon egyre több fiatal számára váljanak könnyebben elérhetővé.

Az április 25. és 27. között zajló Kecskeméti Ifjúsági Fesztivál további célja a nemzeti értékek megőrzése mellett a fiatalok fejlődésének támogatása előadásokkal, kerekasztal-beszélgetésekkel és workshopokkal, kulturális és szórakoztató programok kíséretében.

A fesztivál kiemelt eseménye a tehetséggála, ahol az önkormányzat az adott tanév legsikeresebb, kimagasló eredményeket elérő általános- és középiskolás kiválóságait, fiataljait és a jövő nemzedéke előtt példaként szolgáló felnőtt, közéleti személyeit köszönti.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!