Nagyívű országos médiakampány indul kutatók és civilek összefogásával a természettudományok népszerűsítéséért

Belföld, 2022.02.07

Nagyívű országos médiakampány indul kutatók és civilek, az  Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont (CSFK), a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) és a Magyar Csillagászati Egyesület (MCSE) munkatársaiból álló csapat tagjainak összefogásával a természettudományok népszerűsítéséért - olvasható az ELKH által hétfőn az MTI-hez eljuttatott közleményben.

Mint írják, a Csillagok alatt - országos természettudományi ismeretterjesztő médiakampány című, márciusban induló projekt részeként minden héten új videós tartalmak válnak elérhetővé, amelyek a legújabb kutatási eredményeket, az országban működő csillagászati bemutatóhelyeket és az aktuális égi jelenségeket mutatják be közérthető és szórakoztató formában. A projekt lebonyolítói között egyaránt szerepelnek aktív kutató és műkedvelő csillagászok is, ami elősegíti a szakmai és társadalmi célok hatékony elérését.

"A csillagászat fantasztikus előnye, hogy legújabb eredményeit széles körben kevesen értik, ugyanakkor a tudományos kérdései szinte mégis mindenkit érdekelnek. Fekete lyukak, exobolygók, élet az univerzumban, a Mars jelene és jövője: csupán néhány a számtalan örökzöld téma közül, ami felkelti a nagyközönség érdeklődését" - idézi a közlemény Kiss László Széchenyi-díjas csillagászt, a CSFK főigazgatóját és egyben a program szakmai vezetőjét.

A tájékoztatás szerint immáron harmadik alkalommal szervezik meg az Egy hét a csillagok alatt elnevezésű megmozdulást, amelynek részeként augusztus 5. és 14. között országszerte több mint ötven helyszínen várják az érdeklődőket csillagászati bemutatókkal, népszerűsítve a természet és a tudományok szépségét és az égbolt közös fürkészésének élményét.

Az ismeretterjesztő projektben a Vándorcsillagok című riportműsor révén nagy hangsúlyt kap majd a hazai amatőr csillagászat bemutatása. A program egyik kiemelt célcsoportját az észlelő csillagászattal aktívan foglalkozó amatőr csillagászok és asztrofotósok jelentik, ugyanakkor a projekt részeként megvalósuló események és készülő tartalmak a lehető legszélesebb nagyközönséget szólítják meg - emlékeztet a közlemény.

Az amatőr csillagászati csoportok tevékenységének bemutatása jelentős mozgósító erővel bír, ezért többek között rendszeres és nyilvános távcsöves bemutatókat szerveznek majd, továbbá a közösségi tudományos megfigyelés (Citizen Science) módszerét alkalmazó programokat indítanak. Ezenfelül külön riportsorozat készül majd a hazai csillagászat veteránjaival, amelyből megismerhető lesz a szakma és a közösség fejlődéstörténete az 1950-es évek elejétől napjainkig.

A Csillagok alatt - országos természettudományi ismeretterjesztő médiakampány című projekt a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) finanszírozásával valósul meg a Mecenatúra 2021 felhívás keretében - áll az összegzésben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!