Navracsics: jelentős előrelépés, hogy másfél év után elfogadták a magyar helyreállítási tervet (3. rész)

Belföld, 2022.11.30

    Arról, hogy a tavasszal elfogadandó jogszabályok után mikor lehet a felfüggesztést feloldani, Navracsics Tibor azt mondta: abban bíznak, ha március végén leülnek az Európai Bizottsággal és áttekintik a teljes folyamatot, a testület is azt mondja majd, valóban teljesítettek minden vállalást és javasolni fogja a felfüggesztés feloldását.

A hátralévő, teljesítendő feltételek között említette az antikorrupciós munkacsoport felállítását, aminek határideje december 15. Kitért a korrupcióellenes, illetve a csalásellenes stratégiák megújítására és az igazságszolgáltatás függetlenségével összefüggő pontokra, utóbbiaknak március vége a határideje.

Arról, ha egy 100 méteres síkfutáshoz hasonlítják a helyzetet, hol tartanak most, azt mondta: ha 100 méternél tényleg vége lesz, akkor most 90 méternél.

Gulyás Gergely az üzemanyagárakra vonatkozó kérdésre úgy reagált: az ársapkákról meghatározott rendben döntenek. Akkor kénytelenek változtatni, ha az ellátás biztonsága kerül veszélybe. Valóban aggasztóak a hírek, egyrészt életbe lépnek szankciók december 5-től, másrészt a Mol százhalombattai gyárában a meghibásodások csak mérsékelt finomítási tevékenység végzését teszik lehetővé.

A Molnak kell egyértelmű választ adnia, képes-e az ország ellátását garantálni vagy sem - hangsúlyozta, hozzátéve: azért tudtak ársapkát bevezetni, mert a Mol képes volt a szükséges mennyiségű üzemanyagot előállítani. Ha importálni kell, az lényegesen drágább - mutatott rá.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!