Navracsics Tibor: a beruházások miatt gyorsabb növekedési pályára állhat Nyíregyháza és Szabolcs-Szatmár-Bereg

Belföld, 2024.05.21

Számos olyan beruházási döntés született az elmúlt időszakban, amelynek eredményként a közeljövőben Nyíregyháza és az egész vármegye gyorsabb növekedési és felzárkózási pályára állhat - mondta a közigazgatási és területfejlesztési miniszter sajtótájékoztatón kedden, Nyíregyházán.

Navracsics Tibor elmondta, ezekkel az új lehetőségekkel a vármegye szakítani tud azzal az elkönyvelt pozíciójával, amely szerint az ország egyik legszegényebb vármegyéje.

A térség nagyon dinamikusan növekszik, Nyíregyháza például a megyeszékhelyek közül a tizedik helyet foglalja el az egy főre eső adóerő tekintetében, ezt a pozícióját pedig az új beruházások tovább fogják erősíteni - hangsúlyozta a tárcavezető.

A miniszter kiemelte, a nyírségi nagyváros csak a szolidaritási hozzájárulást tekintve mintegy négymilliárd forintot fizet be a költségvetésbe, a cél pedig az, hogy lehetőség szerint ne csak Nyíregyháza legyen ezen az erősen emelkedő pályán, hanem a teljes térség váljon Magyarország egyik gazdasági pólusává.

Jó esély van erre, hiszen a környező vármegyék is megindultak a növekedés útján, a Debrecen-Nyíregyháza-Miskolc gazdasági "háromszög" miatt joggal lehet bízni abban, hogy a régiós beruházási döntések gyorsabb növekedést generálnak a jövőben - fogalmazott Navracsics Tibor.

A vármegyei kormányhivatal teljesítményére kitérve a miniszter leszögezte, ez az egyik legjobban teljesítő kormányhivatal az országban az átlagnál kisebb munkahelyi fluktuációval. Az állatorvosi és a humán orvosi pozíciók itt sem vonzóak, újabb jelenségként a gyámügy és a gyermekvédelem területén van hasonló munkaerőhiány, de a megyei fluktuációs adatok továbbra is az országos átlag alattiak - jelezte.

Arról beszélt, az ügyintézésre fordított idő tekintetében nagyon jól teljesítenek a vármegye kormányhivatalai, járási hivatalai és kormányablakai.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!