Nem emel a jegyárakon a Móra Ferenc Múzeum

Belföld, 2022.09.16

Sem a nyitva tartás, sem pedig a jegyárak nem változnak a szegedi Móra Ferenc Múzeumban – tudtuk meg Hegedűs Anitától, az intézmény sajtófőnökétől.

Totem a Móra Ferenc Múzeum előtt A szakértővel az elmúlt időszak legnépszerűbb kiállításairól, látogatói visszajelzésekről és jövőbeni tervekről is beszélgettünk.

WR. : Ha a nyári időszakra kellene visszatekinteni, mit mondanál, melyek voltak a leglátogatottabb kiállítások a Móra Ferenc Múzeumban, a Fekete házban és a Vármúzeumban?

H. A.: Az időszakos kiállításaink közül a Móra Ferenc Múzeumban „A legendás vadnyugat – Cowboyok és indiánok” címet viselő kiállítás volt a legnépszerűbb. Ez a Múzeumok éjszakáján (június 25-én) nyílt meg és két hónap alatt 20 ezer látogató tekintette meg. A tárlat törzsanyaga az USA-ból, az Oklahomai Cowboy és Western Örökség Múzeumból érkezett. A kiállításon eredeti nyergek, fegyverek, sheriff jelvény, békepipa, tollas fejdísz és teljes öltözetek idézik meg az indiánok és a cowboyok életét. A legendárium kapcsán olyan filmes kellékeket is kölcsönöztünk Rómából, melyek a Bud Spencer-féle spagetti westernfilmekben szerepeltek. A gyermekeket a tárlat megnyitása óta külön interaktív, játékos terem várja, felvehető ruhamásolatokkal, indián sátorral és sok-sok játékkal. Ez a kiállítás 2022. december 31-ig látogatható és minden bizonnyal bekerül majd a legnépszerűbb kiállításaink sorába, hiszen nemcsak a szegedieket, hanem a Szegedre látogató turistákat is elragadtatta. Sokan közülük családostól érkeztek, jó volt látni, ahogyan a különböző generációk együtt fedezik fel a kiállítás izgalmait.

A Fekete házban „Kanális, kloáka, klozet” címen nyílt új kiállítás, ugyancsak a Múzeumok éjszakáján. A tárlat a csatornázás, a higiénia és a toalett történetét mutatja be. A kiállítás az ókortól indul: egy rekonstrukció segítségével először bemutatja a római Cloaca Maxima nevű, nyilvános latrinákat, melyek egymás mellett elhelyezett kőülésekből álltak. Kiderül, hogy a római polgárok a dolguk elvégzése után nem toalett papírt, hanem egy tengeri szivacsból készült kefét használtak, melyet használat után ecetes vízbe tettek, egyfajta fertőtlenítési céllal. De a tárlaton ismertetésre kerül az is, hogy a mobil wc-k elődje a 18. században, Franciaországban, a Napkirály udvarában jelent meg. Egy jezsuita szónok prédikációi ugyanis annyira lehengerlőek voltak, hogy a közönség nem akart kimenni a toalettre sem, nehogy lemaradjanak valamiről. A legenda szerint ezért a hölgyek szószos tálakat vittek magukkal és az előadás alatt ezt használták folyó ügyeik elintézésére. Ám a kiállítás megmutatja a város csatornázásának, vízellátásának történetét is. Szegeden a kezdetektől fogva a Tisza volt a fő vízvételi forrás: az élelmesebb lakosok belegázoltak taligáikkal a vízbe, telimerték edényeiket és szamárkordéra szerelt hordókból mérték a vizet a városban. Természetesen ez komoly higiéniai problémákat vont maga után, így egy idő után különböző módszerekkel próbálták átszűrni a folyóból nyert vizet. A tárlaton, a higiénia kapcsán megjelenik a kolera témaköre, de különböző árnyékszékeket, ágytálakat, fürdőszoba-rekonstrukciókat is bemutatunk számos érdekes történet mellett. A 20. század második felének fürdőszoba trendjeit szemléltető termek pedig sokakat invitálnak nosztalgiára a tapasztalatok szerint. A kiállítás, amely a Kiscelli Múzeum azonos című tárlatának szegedi adaptációja, 2023. március 30-ig megtekinthető.

A Vármúzeumban található kiállítás, egy állandó kiállítás, amely az „Utazz a múltba! címet viseli és több fontos történelmi eseményt mutat be Szeged múltjából: a látogatók megismerhetik az egykori szegedi vár történetét, a boszorkányperek és betyárok világát, valamint a Nagyárvíz pusztítását.

WR. : Milyenek voltak a visszajelzések?

H. A.: A visszajelzéseket folyamatosan követtük/követjük. Vannak köztük személyes visszajelzések, ez azt jelenti, hogy a látogatók elmondják a véleményüket a tárlatvezetőknek, a teremőröknek vagy a pénztárosoknak és mi abból következtetéseket vonunk le, de ugyanilyen jó lehetőség megosztani azt, hogy ki, hogyan érezte magát a vendégkönyv is. Nem beszélve az online térről, ahol üzenetek, kommentek formájában rendszeresen megkapjuk ezeket. A legtöbben egyébként azt emelik/emelték ki, hogy a tárlat sok, tartalmas, hasznos információt biztosít a számukra – ennek pedig mi nagyon örülünk.

WR. : Mik a tapasztalatok a jegyárakkal kapcsolatban? Volt olyan visszajelzés, miszerint magasnak találták az adott árakat?

H. A.: Szerencsére nem. Mi alapjáraton azt tapasztaljuk, hogy az emberek mielőtt útnak indulnak egy-egy ilyen helyre, (színházba, moziba, különböző előadásokra, rendezvényekre) tájékozódnak. Azok pedig, akik Szegedre turistaként látogatnak, nem sajnálják a pénzt a
látványosságok megtekintésére. Ezek a tárlatok pedig rendszerint tartalmaznak valamiféle exkluzivitást. És talán ezt erősíti az is, hogy a Múzeumok éjszakáján összesen 7000-en látogattak el hozzánk.  
 
WR. : Változnak majd ezek az árak, a jelenlegi viszonyokhoz, körülményekhez mérten?

H. A.: Nem tervezünk változtatást, a jegyeket a jelenlegi áron vásárolhatják meg az érdeklődők, az év végéig biztosan. Ezekről és a kedvezményekről az intézmény honlapján tájékozódhatnak a látogatók.

WR. : A nyitva tartás sem változik?

H. A.: Egyelőre úgy tűnik, hogy az év végéig, 10:00 és 18:00 óra között fennakadások nélkül nyitva tud lenni a Móra Ferenc Múzeum. Bizakodva tekintünk a jövőre, de tudjuk, hogy vis maior helyzet bármikor kialakulhat. Erről ugyancsak az intézmény honlapján és közösségi felületein tájékoztatjuk majd látogatóinkat.

WR. : Hány tárlatvezető segíti a Móra Ferenc Múzeum munkáját?

H. A.: A tárlatvezetők két nagy csoportra oszlanak: vannak az önkéntes tárlatvezetők, ők általában hétvégenként várják a látogatókat, ezt megelőzően egy képzésen vesznek részt, ahol az adott tárlatvezetés legfontosabb mozzanatait elsajátíthatják. És vannak a Múzeum főmunkatársai, 3-4 fő, akik a kiállítás témájától függően vezetnek tárlatokat.

WR. : A Múzeum megtudja tartani minden alkalmazottját? Nem kell, hogy megváljon senkitől az előttünk álló időszakban?

H. A.: A múzeum számára kiemelten fontos, hogy mint mindig, ebben a mostani helyzetben se kelljen megválni munkatársaktól, a kollégák megtarthassák állásukat.

WR. : Zárásképp: milyen programokkal készültök az őszre?

H. A.: Ősszel is sok-sok érdekes programmal várjuk a látogatókat az időközi és az állandó kiállításaink mellett. Ilyen lesz az Múzeumok Őszi Fesztiválja, október 22-én, ahol tárlatvezetések, előadások és különböző izgalmas programok is várhatók. Emellett szeretném kiemelni az ajándék tárlatvezetéseket is, amelyek szombatonként délután 16 órától vehetők igénybe a Móra Ferenc Múzeumban, vasárnap pedig 16 órától a Fekete házban.
(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!