Németh Szilárd: 200 nap múlva, határidőre átadják a csepeli Jedlik Ányos Gimnáziumot

Belföld, 2023.02.13

Magyarország legnagyobb közoktatási beruházása lesz a korszerűsödő, bővülő csepeli Jedlik Ányos Gimnázium, amelyet a kitűzött határidőre, 200 nap múlva átadnak - mondta Németh Szilárd rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos, fideszes országgyűlési képviselő az épület előtt tartott sajtótájékoztatóján hétfőn.

Teljes egészében újjáépítik a Jedlik Ányos Gimnáziumot, ami részben felújítást, részben bővítést jelent. A beruházás ötmilliárd forint költségvetési támogatásból valósul meg. A tanárok és a diákok öt év után vehetik majd újra birtokba az intézményt - ismertette Németh Szilárd.

Elmondta: az első vázlatokat az új iskoláról 2017 nyarán készítette el Reznicsek Zoltán fiatal építész, majd 2018-ban megalakult az Új Jedlik Ányos Gimnázium Társadalmi Egyeztető fóruma. 2019-ben elkészültek az engedélyes és tendertervek, és augusztusban a gimnázium beköltözött ideiglenes helyére, az erre a célra felújított volt Fodor József Szakközépiskola épületébe.

Ezután sajnos másfél év leállás következett - jegyezte meg Németh Szilárd -, mert, mint mondta, a csepeli polgármester megszüntette a társadalmi egyeztető fórumot és Süle László ügyvezető igazgató szerződését a Csepeli Városfejlesztési és Gazdaságfejlesztési Nonprofit Kft. élén.

2020-ban a fővárosi kormányhivatal megadta az építési engedélyt, 2022 januárjában, a sikeres közbeszerzési eljárás lezárulta után letették az új épületszárny alapkövét, szeptemberben pedig már bokrétaünnepet tartottak.

Az épület 760 diákot, 24 osztályt fogad majd be, és 70 tanárt foglalkoztat. A meglévő 6476 négyzetméteres épület mellett az új szárny 7506 négyzetméteres lesz, ami a parkolóházzal együtt csaknem 15 ezer négyzetméter.

Az iskola sportcsarnoka 160 ember befogadására alkalmas, az aulában 1200-an, míg a színházteremben 160-an férnek majd el.

Magában foglal még az intézmény egy könyvtárat olvasóteremmel, három informatikai szaktantermet, nyolc nyelvi szaktantermet, éttermet és a sportcsarnokot edzőteremmel.

A beruházás nagyságának érzékeltetésére a sajtótájékoztatón Németh Szilárd elmondta, hogy 15 ezer köbméter földet mozgattak meg, 5 ezer köbméter betont használtak fel, valamint 230 kilométernyi elektromos kábelt telepítettek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!