Németh Zsolt: az Európa Tanács semmibe veszi saját elveit

Belföld, 2024.04.16

Az Európa Tanács semmibe veszi saját elveit Koszovó csatlakozásával kapcsolatban, az arról szóló döntést Magyarország nem tudja támogatni - jelentette ki az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke kedden Strasbourgban.

Németh Zsolt, a strasbourgi székhelyű, 46 tagországból álló Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése (PACE) egyhetes tavaszi ülésszakának második munkanapján az MTI-nek telefonon nyilatkozva hangsúlyozta: Magyarország elviekben támogatja Koszovó tagságát az Európa Tanácsban, nagyra értékei az utat, amit az ország az elmúlt évtizedekben megtett, ugyanakkor a tagságról szóló előterjesztésnek ellene kell szavaznia.

Indoklása szerint Koszovó nem teljesíti a saját maga által vállalt feltételeket, közöttük a szerb területi autonómia létrehozása már hosszú ideje puszta ígéret maradt. Ennek eredményeképpen folyamatos belső feszültség jellemzi a koszovói belpolitikát - hívta fel a figyelmet.

"Mi abban vagyunk érdekeltek, hogy Koszovó erős demokráciaként lépjen be a nemzetközi közösségbe" - fogalmazott.

Németh Zsolt kijelentette: a Koszovó tagságát lehetővé tevő, a kedd estére tervezett döntés káros, ugyanis figyelmen kívül hagyja Szerbia legitim érdekeit. A szerb érdekek figyelmen kívül hagyása akár azt is eredményezheti, hogy az ország kilép az Európa Tanácsból, ahogy azt az elmúlt napokban előre jelezte - tájékoztatott.

"Elemi érdekünk lenne, hogy Szerbia továbbra is az európai integráció útján maradjon. Ebből a szempontból az európai tanácsi tagság megőrzése fontos lenne" - fogalmazott.

Szavai szerint az Európa Tanács az elmúlt időszakban a stabilitást szolgálta a nyugat-balkáni társégben, Koszovó tagságáról szóló pozitív döntés azonban instabilitást idéz elő. A nemzetközi szervezet azon képessége tehát, hogy befolyást gyakoroljon a térség stabilitására, gyengülni fog - hívta fel a figyelmet.

Az Európa Tanács azzal, hogy a saját elveit semmibe veszi, saját mozgásterét is jelentősen leszűkíti. A közgyűlés magyar delegációja nem tudja támogatni a Koszovó tagságáról szóló döntést, és aggodalommal tekint annak következményeire - tette hozzá nyilatkozatában az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!