Nemzetközi sztárok is fellépnek a Szegedi Jazz Napokon

Belföld, 2018.09.18

A Szegedi Jazz Napok évtizedek óta kialakult sajátos arculata az idén is jól érzékelhető a most bemutatott programban.

Ismét egy ígéretes szegedi produkció indítja a fesztivált november 9-én, pénteken este az Ifjúsági Házban. A koncertek sorát ugyanis egy olyan Big Band indítja, amelyet a szegedi jazzélet egyik meghatározó alakja, Kiszin Miklós, a Molnár Dixieland Band bőgőse alapított és irányít. A Deák Big Band Kiszin pedagógus pályafutásának eredményeként a Deák Ferenc Gimnázium egykori és jelenlegi tanítványaiból verbuválódott. Nem kevesebb, mint 22 zenészből áll az együttes, ugyanakkor vendégként az a Frankie Látó is közreműködik, akit jól ismer a szegedi jazzrajongók tábora.

A magyar jazz ifjú generációja mutatkozik be a következő koncerten, hiszen a Szakcsi Jr. Trio+ névadója Szakcsi Lakatos Béla fia, aki apjához hasonlóan szintén virtuóz zongorista, bőgőn Lakatos Pecek Krisztán játszik, akinek apja, Lakatos Pecek Géza szintén kiváló basszista volt, a doboknál Balázs Elemér képviseli a régebbi generációt, szaxofonon pedig az az ifj. Oláh Kálmán játszik, akinek édesapja Oláh Kálmán az egyik legjobb magyar jazz zongorista.

A pénteki nap fő koncertjét az a nemzetközi duó adja, melynek egyik tagja valaha Jan Garbarek együttesében játszott. Arild Andersen a világhírű norvég jazz egyik nagy klasszikusa karrierje, a neves szaxofonos Garbarek mellett a később indult, de az amerikai szaxofonos Stan Getz-elis zenélt. Andersen azzal a Daniele Bonaventurával lép fel, aki az olasz harmonikaművészet kimagasló alakja. A szegedi fellépés különlegességét az adja meg, hogy a duó eddig Olaszországon kívül még nem lépett fel, úgyhogy tulajdonképpen ez lesz a külföldi debütálásuk.

Aki az első nap koncertjeire szeretne jegyet váltani, 3000 ezer forintot kell fizetnie. A második napon 5000 forint a belépő, de a bérlet ára a tavalyihoz hasonlóan 6500 forint. Érdemes hát mindkét napra ellátogatni, ugyanis a szombat este is bővelkedik kiváló fellépőkben.

Itt lesz például az egyik legígéretesebb magyar együttes, a Santa Driver, melynek hegedűse az a Kézdy Luca, aki egyszer már elbűvölte a szegedi közönséget, ugyanis tagja annak a Varga János Projektnek, mely korábban fellépett a Szegedi Jazz Napokon. Két társa Szesztay Dávid basszusgitáron, és Szegő Dávid dobon.

A szegedi közönség megszokhatta, hogy a kísérletező formációk is lehetőséget kapnak a bemutatkozásra. Ezúttal egy nemzetközi együttes, a talányos nevű Hang emhigh lepheti meg valami különlegességgel a jazz rajongóit. A svájci, lengyel és osztrák zenészekből álló formáció a jazzbe oltott modern műfajok segítségével igyekeznek majd egészen sajátos hangulatot teremteni. Hangszereik pedig a következők: basszus klarinét, kéthúros basszusgitár és mindenféle ütős hangszerek. Az ínyencek tehát mindenképpen figyeljenek oda erre a produkcióra.

Az igazi nagy durranás persze a szombat este utolsó koncertje lesz. Fellép a Get The Blessing, amely brit zenészekből áll, és műfajilag nehéz besorolni a produkciójukat. A tagok nem akárkik, hiszen Clive Deamer és Jim Barr a legendás Portishead zenekarban játszottak, jelenleg pedig a világhírű Radiohead együttes ritmusszekcióját alkotják. A Gettheblessingben rajtuk kívül Pete Judge trombitál, és Jake McMurchie szaxofonozik.
(Webrádió)

Címkék

Szegedi Jazz Napok
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!