Népbetegség az asztigmia, de lézerrel hatásosan gyógyítható!

Belföld, 2022.07.28

Talán sokaknak hihetetlen: nagyjából minden második-harmadik rosszul látó érintett az asztigmia (cylinder, szemtengelyferdülés) nevű látászavarban. Nekik mindannyiuknak van egy remek lehetőség a látás korrigálására: a lézeres szemműtét.

Szemműtét
Talán vannak, akik emlékeznek még erre a régi Hofi-poénra: Látja? Nem látja? Na látja! Ez lehetne akár egy asztigmiás ember gyógyulásának rövid története is. Hősünk elmegy a szemészhez, aki a próbaolvasáson az egyik betűre rámutatva megkérdi: látja? Amikor észreveszi, hogy a páciens hunyorogva próbálja eltalálni, milyen betű lehet, megkérdi: nem látja? A szemorvos ezek után az asztigmiás (cylinderes) páciensnek egy lézeres látásjavító műtétet javasol, s amikor az néhány héttel később, a beavatkozás után visszatérve a jóval kisebb betűket is el tudja olvasni, azt mondja neki elégedetten: na látja!

Pontosan mi is az asztigmia?

Az asztigmia (szokták szemtengelyferdülésnek is nevezni – egyébként tévesen) a szemnek egy olyan hibája, ami miatt sem közelre, sem távolra nem lát az érintett élesen. Ugyanis a fénynyalábok a szemben nem egy fókuszban vetülnek az ideghártyára, a többfókuszúság pedig homályos látást eredményez. Az asztigmia leginkább annak az eredménye, hogy az ember szaruhártyája nem tökéletesen gömbszelet formájú, de ugyanígy lehet „felelős” a szemlencse normálistól eltérő görbülete, vagy az üvegtest egyenetlensége is. A többfókuszú látás természetesen további kellemetlenségeket is okozhat. Mivel erőltetjük a szemünket, hogy valahogy mégis élesen lássunk, ez idő előtti szemfáradást eredményez. De az asztigmiával bajlódók gyakran panaszkodnak szédülésre, fejfájásra, sőt az „abnormális” fejtartás, hunyorgás miatt – így próbálják korrigálni a nem tökéletes látást – arc- és nyakizom problémáira is.

Kapjuk vagy szerezzük. ..

Az asztigmiával van egy további gond is: örökletes. Szóval nem ritka, amikor valaki eleve ezzel a rendellenességgel látja meg (fekete humorral hozzátehetnénk: homályosan) a napvilágot. De akik jó látással születnek, azokat is gyötörheti későbbiekben: ez lehet egy betegség szövődménye vagy a szaruhártya sérülése, hegesedése.

Ahogy a rövid- vagy távollátás is korrigálható megfelelőt szemüveggel vagy kontaktlencsével, úgy az asztigmia is. Annyi csak a különbség, hogy a „normális” mínuszos vagy pluszos dioptriás lencsék helyett ilyenkor a látszerészek úgynevezett cilinderes lencséket csiszolnak a megrendelőnek. Az éles látás szemüveggel vagy kontaktlencsével is nagy élmény, ugyanakkor ezek a „kellékek” sok kényelmetlenségnek is a forrásai. Otthon felejtjük a szemüveget vagy a kontaktlencse-tárolót, elveszítjük, kiesik, leesik, párásodik – felsorolni is hosszú lenne a sok kellemetlenséget.

Van jobb ötletünk a szemüvegnél: a lézeres szemműtét!

Épp az előbb felsorolt nyűgök miatt ma már egyre többen választják az asztigmia korrigálására is a lézeres szemműtét kezelés. Ennek számtalan előnye van: maga az eljárás, hála az ultramodern technikának, legfeljebb néhány perc, és garantált a siker. Igen, a legjobb klinikák előre megmondják, milyen látásjavulás érhető el a lézeres beavatkozással, s erre írásos garanciát is vállalnak. A hatékony, biztonságos és tartós megoldást eredményező műtétnél még azon sem kell rágódni, hogy hosszú ideig nem dolgozhatunk, ugyanis legfeljebb néhány napra kell lemondani a megszokott rutinról (munka, autóvezetés, sportolás…).

Mennyibe kerül a lézeres szemműtét?

Kétségtelen, nem olcsó a lézeres szemműtét ára, de ma már vetekszik egy 2 személyes 1 hetes balatoni utazással egy 4 csillagos szállodában. Ha jobban belegondolunk, a 159 ezer Ft-os ár /szem egy lényegesen jobb életminőségért cserébe már egy elgondolkodtató megoldás, nem így van?
A legjobb lézerekkel és orvosokkal dolgozó klinikák még részletfizetési kedvezményt is adnak. Akik pedig már túl vannak a lézeres látásjavításon, tudják, 2-3 év alatt visszahozza az árát, mivel az asztigmiás lencsék nagyon drágák.
(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!