Névszerinti szavazás után született meg az új szegedi zajrendelet

Belföld, 2018.04.27

A Jobbik már korábban jelezte, nem tartja eléggé kidolgozottnak a csendrendelet módosítását, ugyanis az túlságosan szigorú a vendéglátóhelyekkel, a magánszemélyekkel, ugyanakkor a város saját rendezvényeit kiveszi a rendelet hatálya alól.

A közgyűlésen aztán a kormánypártok képviselői is beálltak a kritikusok közé.

Kiegyensúlyozott, minden fél számára elfogadható kompromisszumnak szánta a csendrendelet új változatát Ménesi Imre, a Városüzemeltetési, Fejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság szocialista elnöke a testület csütörtöki ülésén. Már akkor is sok kritika érte a rendelettervezetet, ugyanis tíz óra után például már nem lehetne zenét szolgáltatni hétvégén sem a szórakozóhelyeken. A rendelet módosítására azért volt szükség, mert rengeteg lakossági bejelentés érkezett főként a város központjában élőktől, hogy nem tudnak pihenni a zajos szórakozóhelyek, illetve különböző éjszakába nyúló rendezvények miatt.

Elfogyott a belvárosi lakosok türelme. Kérem a hallgatók empátiáját, hogy megértsék, hogy az itt élőknek is ki kell pihenni magukat. A hangos gépzene okozza a legnagyobb bajt. Sokszor a hallgatók nem is veszik ezt észre. Felajánlom az együttműködésemet abban, hogy a lakosság és az egyetemisták szót értsenek ebben a kérdésben. Szeretettel várom a fogadóóráimra is a hallgatókat – mondta Szondi Ildikó. A belvárosi képviselő a díszteremben is jelen lévő egyetemistákhoz szólt így a rendelet pénteki közgyűlési vitájában.   

Egyébként komoly szankciókkal számolhatnak azok, akik megsértik a csendrendeletet. Esetenként 100 ezer forintos bírságot szabhat ki az önkormányzat, ami többször megismételhető, ugyanakkor a jegyző meg is tagadhatja az engedélyt olyan rendezvényektől, melyek korábban nem tartották be az előírásokat. A nyári időszak a legkritikusabb, ugyanis ilyenkor a kerthelyiségekben rengeteg a vendég, és általában késő éjszakáig szól a gépi vagy az élőzene.   

A Szegedi Tudományegyetem Hallgatói Önkormányzata korábban már jelezte, nem ért egyet a rendelet módosításával. A városi vezetés ezt akceptálta, hiszen az egyetem rektora és Botka László polgármester korábban egyeztettek, ugyanis a „hangos rendezvények” jelentős része az SZTE-hez kötődik. Botka a közgyűlésen jelezte, hogy az egyetem esti rendezvényeiről külön egyeztetéseket tartanának.

Az egyetemistákat nem igazán hatották meg ezek a szavak, ugyanis tüntetőleg elfoglalták a karzatot, majd amikor a Jobbik képviselője kezdeményezésére elrendelt névszerinti szavazás 17-10 arányban elfogadta a rendeletmódosítást, meglehetősen hangosan vonultak ki a teremből. A Fidesz ezúttal igyekezett a fiataloknak kedvezni, ezért nem támogatták a szigorítást. A szocialisták szerint ez álszent és népszerűséghajhász magatartás, mert a kormánypártot általában nem igazán érdeklik a fiatalok, de a balhé kedvéért beálltak a kritikusok közé.
(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!