Novák Katalin: a tisztséggel járó felelősség tekintetében nincs nagy különbség egy ország és egy település vezetése között, igazi szolgálatról van szó

Belföld, 2023.03.24

Az államfő Somogy vármegyei látogatásának második napján a csurgói Csokonai Vitéz Mihály Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium diákjaival folytatott eszmecserét.

A diákok kérdéseire válaszolva beszélt a visegrádi 4-ekkel való együttműködés mostani nehézségeiről, mert éppen a háború miatt nem azonosak az álláspontok, de hangsúlyozta, hogy a négy ország együttműködése a közös érdekérvényesítés és a globális gazdaság szintjén is kiemelkedően fontos. A négy államfő legutóbbi pozsonyi találkozóján és a csütörtökön Andrzej Duda lengyel elnökkel folytatott telefonbeszélgetése során is azt erősítették meg, hogy a közös munkát folytatni kell.

Novák Katalin egy másik kérdésre válaszolva azt is megfogalmazta, hogy a háború kapcsán egyes államok vezetői sokszor felelőtlenül nyilatkoznak, holott a szavaknak nagyon nagy súlya van. Megfontoltan, józanul kell döntéseket hozni, nehogy belesodródjunk a konfliktusba azzal, hogy Oroszország azt mondja, a NATO-val áll háborúban.

Magyarország azt szeretné, hogy minél előbb vége legyen a háborúnak, és "a lehető legkevésbé tápláljuk" azt. Álláspontunk az, hogy "elítéljük Oroszország agresszióját és támogatjuk Ukrajnát" - hangsúlyozta az államfő.

Novák Katalin kijelentette: a magyar álláspont szerint ha "fegyvereket szállítunk, folyamatos háborús retorikát folytatunk" - miszerint az európaiak háborúznak Oroszországgal, a Nyugat a Kelettel -, akkor "félő, hogy egyik napról a másikra egy világháborúban találhatjuk magunkat". Hozzátette: nagyon kevés kell hozzá, hogy berobbanjon egy szikra, Magyarország ezért is ennyire megfontolt, amikor a háborúval kapcsolatos egyértelmű álláspontját kifejti: "elítéljük Oroszország agresszióját, és támogatjuk Ukrajnát" úgy, hogy menekülteket fogadunk be, anyagi segítséget nyújtunk a gabonaszállítmányokhoz, és olyanokat képzünk, akik "nem harci tevékenységet folytatnak" - mondta a köztársasági elnök.

Novák Katalin arra a kérdésre, hogy lehet-e ismét kötelező sorkatonaság, úgy reagált: nem lát erre esélyt, igaz sok országban vannak róla viták. Helyesnek tartja ugyanakkor az önkéntes tartalékos katonai szolgálatot, aminek van valódi tartalma.

A csurgói Csokonai Vitéz Mihály Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium diákjaival folytatott eszmecserén részt vett Szászfalvi László, a térség országgyűlési képviselője (KDNP) és Füstösné Ábrahám Judit igazgató is.

Somogy vármegyei látogatásának zárónapján az államfő pénteken reggel Kaposváron a női röplabdacsapattal edzett, majd Böhönyén 35 somogyi női polgármesterrel folytatott eszmecserét. Utóbbin annak a véleményének adott hangot, hogy egy település vezetőinek és intézményvezetőinek jó döntései, értékválasztása generációkon átívelően is meghatározó lehet a település életében.

Úgy vélte: a tisztséggel járó felelősség tekintetében nincs nagy különbség egy ország és egy település vezetése között. Ez egy igazi szolgálat, az élet minden területére rálátással kell bírni és képessé kell válni felülemelkedni az egyéni érdekeken - tette hozzá.

Novák Katalin szavai szerint a női polgármesterek a tisztségükkel járó feladatok megoldása mellett tudják, hogy ezen felül milyen minden nap helyt állni a család életében is.

A köztársasági elnök szólt arról, hogy bár szeretne Magyarország minden vármegyéjében látogatást tenni, sok külföldi feladat is vár rá, hogy reálisabbá tegye a magyar országképet, a magyarokat "ne csak rosszindulatú híresztelések, újságcikkek alapján ítéljék meg".

"Ha megismernek, általában meg is szeretnek bennünket, mert a magyarok szeretetre méltó emberek" - fogalmazott.

Zsoldos Márta Piroska, Böhönye független polgármestere közölte: a több mint 2200 lakosú község vezetése azon dolgozik, hogy az ott élők komfortérzetét növelje, elősegítse a munkahelyteremtést. Jelentős eredménynek nevezte, hogy Böhönyén az elmúlt időszakban bölcsődét hoztak létre, felújították a középületeket, az utakat és járdákat, szolgálati lakást alakítottak ki, s egyebek mellett termelői piacot hoznak létre, bővítik a kerékpárút-hálózatot.

(FOTÓ)
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!