Novák Katalin: az országos telefonos ügyfélszolgálaton is lehet tájékoztatást kérni a családvédelmi akciótervről

Belföld, 2019.06.14

Az országos telefonos ügyfélszolgálat 1818-as telefonszámán keresztül is lehet tájékoztatást kérni a családvédelmi akcióterv részleteiről - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón.

Novák Katalin emlékeztetett, két hét múlva, július elsején életbe lép a családvédelmi akcióterv négy pontja: a babaváró támogatás, a családi otthonteremtési kedvezményhez (csok) kapcsolódó kamattámogatott kölcsön használt ingatlanokhoz, a jelzáloghitelek elengedésének kibővített változata, valamint a nagycsaládosok autóvásárlási támogatása.

Emellett folyamatosan zajlanak a bölcsődefejlesztések, január elsejétől pedig elindul a nagyszülői gyed és a négygyermekes nők személyi jövedelemadó (szja) mentessége is - fűzte hozzá. A lehetőségek iránt fokozott az érdeklődés, a kérdésekre pedig az országos telefonos ügyfélszolgálaton keresztül is választ lehet kapni: a hét minden napján 24 órában ingyenesen hívható 1818-as telefonszámon, valamint chaten és e-mailen keresztül is - ismertette az államtitkár.

Hozzátette, az ügyfélszolgálat évente mintegy 70 ezer hívást fogad családokat érintő témákban, az utóbbi időben pedig körülbelül 10 ezer megkeresés futott be a családvédelmi akciótervvel kapcsolatban.

Az ügyfélszolgálat dolgozóit az államtitkárság munkatársai készítették fel, így akár speciálisabb részletkérdésekre is választ tudnak adni, illetve utánanéznek a bonyolultabb felvetéseknek - mondta Novák Katalin.

Kitért arra, hogy a leggyakrabban felmerülő kérdésekre a csalad.hu honlapon is választ lehet találni, ez a felület azonban nem interaktív, kérdezni nem tudnak az érdeklődők.

Az államtitkár - kérdésre válaszolva - közölte, a legtöbb megkeresés a babaváró támogatással és a nagycsaládosok autóvásárlási támogatásával kapcsolatban érkezett. Arra a felvetésre, hogy a bankok készen állnak-e, azt mondta, hónapok óta kapcsolatban vannak a Magyar Bankszövetséggel, és úgy látják, hogy a bankrendszer legtöbb képviselője készen áll.

Novák Katalin kiemelte, a magyar családtámogatási rendszer rendkívül gazdag, és 2010 óta folyamatosan bővül, ami tükröződik a jövő évi költségvetésben is, hiszen 2020-ban már 2200 milliárd forintot fordítanak családtámogatásra, amely két és félszerese a tíz évvel ezelőttinek. Azt szeretnék, hogy a gyereket vállaló fiatalok, valamint a már gyereket nevelő családok évről évre könnyebben élhessenek - fogalmazott az államtitkár.

(FOTÓ)
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!