Novák Katalin: ha bölcs döntések születnek Brüsszelben, azzal a helyi közösségek és Európa is gazdagodik

Belföld, 2023.03.24

Átadták a mintegy 400 millió forintból kialakított turisztikai központot Barcson pénteken. Novák Katalin az eseményen azt hangsúlyozta: a beruházás jó példa arra, hogy ha bölcs döntések születnek Brüsszelben, azzal a helyi közösségek és Európa is gazdagodik.

A köztársasági elnök Somogy vármegyei látogatásának második napján, a Dráva-parton álló egykori sóraktár felújításával és átépítésével létrehozott központ előtt úgy fogalmazott, hogy "ma megbizonyosodhatunk arról, milyen előnyei vannak az uniós tagságnak", amennyiben "a brüsszeli döntéshozók azzal foglalkoznak, amivel foglalkozniuk kell".

Novák Katalin felhívta a figyelmet arra, hogy Horvátország már a schengeni övezet tagja, a magyar-horvát határ szabadon átjárhatóvá vált, a Dráva már nem elválasztja, hanem kapocsként köti össze Magyarországot és Horvátországot.

Az államfő az orosz ukrán háborúval összefüggésben megjegyezte, hogy a délszláv konfliktusra emlékező barcsiak átérzik annak jelentőségét, milyen, ha a szomszédságban háború dúl.

Ma az északkeleti országrészben élők érezhetik magukhoz legközelebb a háborús fenyegetettséget, de a háború réme "mindannyiunkat", magyarokat és európaiakat egyaránt fenyeget - jelentette ki.

Hozzátette, Magyarország ezért is tesz meg mindent a háborúzó felek tárgyalóasztalhoz ültetéséért, a fegyverszünet és a béke eléréséért.

Koós Csaba Tibor (Fidesz-KDNP), Barcs polgármestere arról szólt, hogy a turisztikai központ kialakításával a város egyik régi történelmi épülete újulhatott meg a Dráva-part egykor legnagyobb forgalmú kikötőjénél, ahol "most már nem rakodókra, kapitányokra és kereskedőkre, hanem a tájat felfedezni vágyó, a folyó értékeit szerető és tisztelő látogatókra van szükség".

Az esemény sajtóanyagában szerepel, hogy a turisztikai központ egy magyar-horvát, döntő részben európai uniós program részeként jöhetett létre.

Az épületben büfé, kerékpártároló és négy lóállás is van a lovas turistáknak, a látogatók interaktív kiállításokon ismerhetik meg a barcsi történelmet, közlekedéstörténetet, kultúrát és hagyományokat.

A polgármester az újságíróknak elmondta, a turisztikai központban csónakok elhelyezésére is lehetőség lesz.

A településvezető megjegyezte, hogy Barcsnak melegvizes fürdője, kerékpárútja, jó levegője van, a lakosai kedvesek, és reméli, a legújabb beruházással tovább nő a város turisztikai vonzereje.

Novák Katalin az esemény után a magyar-horvát határon áthaladva rövid kerékpártúrát tett, majd felkeresett egy helyi beás közösséget.

(FOTÓ)
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!