Novák: nagy tudású, kritikus gondolkodású fiatalokra van szükségünk

Belföld, 2022.08.29

Nekünk nagy tudással rendelkező, kritikus gondolkodású fiatalokra van szükségünk - hangoztatta Novák Katalin köztársasági elnök a hallgatókhoz szólva vasárnap a Budapesti Corvinus Egyetem tanévnyitó ünnepségén a Várkert Bazárban.

Stipendium Peregrinum ösztöndíjakat adott át Novák Katalin Az államfő kiemelte: szeretné, ha Magyarországon az egyetemek fő célja a versenyképes tudás átadása mellett a gondolkodásra tanítás, a kritikus szemléletű gondolkodásra való ösztönzés lenne.

"Váljanak olyanná, akiktől érdemes tanulni, és akikért nekünk is érdemes volt tanulni és dolgozni" - kérte Novák Katalin a hallgatóktól.

A köztársasági elnök rámutatott: nem békeidőben vagyunk, hiszen a szomszédunkban háború zajlik, ezt megelőzően pedig járvány söpört végig a világon. Emiatt nehezebb gazdasági helyzet köszöntött be mindenhol, nem csak a háború sújtotta övezetben. Energetikai nehézségekkel, ellátási problémákkal kell szembenéznie számos országnak, így Magyarországnak is. Logisztikai kihívások előtt állunk majd, miközben felértékelődik a nemzetközi kapcsolatok jelentősége, a nemzetközi vérkeringésben való aktív részvétel és a Föld állapotáért való aggodalom - sorolta.

Novák Katalin azt mondta: ezekre a kihívásokra ott van a válasz a különböző egyetemi szakokon, ezekre a kérdésekre kapják meg a hallgatók a választ a megfelelő tudás megszerzésével az egyetemi évek alatt. Emlékeztetett, hogy a Corvinus egyetem az egyetemi átalakítások úttörője volt, az első olyan egyetem, amely megújult formában működhet.

Az egyetemi évek tartást, tudást, életrevalóságot, életre szóló barátságokat és barátságon túli kapcsolatokat is adhatnak - fogalmazott Novák Katalin.

Takáts Előd rektor arról beszélt, hogy az igazi sikernek három pillére van: a tehetség, a lehetőség és a felelősség. A Corvinusra felvett hallgatók nemzetközileg elismert tudást szerezhetnek és minden lehetőség adott a számukra, hogy tehetségüket kibontakoztathassák - mutatott rá.

Felhívta a figyelmet továbbá a felelősség fontosságára, amelynek szellemében elindították - többek között - az Illyés Gyula-programot, hogy tehetséges, hátrányos helyzetű diákokat készítsenek fel sikeres egyetemi karrierre.

(FOTÓ)
(MTI)

Címkék

Novák Katalin Budapesti Corvinus Egyetem
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!