November végén újra sétálhatunk a megújult Stefánián

Belföld, 2020.10.09

Kilencven százalékos készültségi állapotban van az a belvárosi beruházás, amely a Tisza partjával párhuzamosan az Arany János utcától a Roosevelt térig teljesen megújítja Szeged központi részét.

Móra Ferenc Múzeum szökőkút A főként uniós forrásból megvalósuló beruházás részeként egy vadonatúj szökőkutat építenek a Móra Ferenc Múzeum elé.

A Zöld város kialakítása a szegedi Belvárosban című projekt megvalósítására az önkormányzat 850 millió forint európai uniós támogatást használ fel, saját forrásból pedig 710 millió forintot tett hozzá. A beruházás keretében megújul a Stefánia, melynek legnagyobb részével végeztek a kivitelezők. A Kőrösy József Közgazdasági Technikumtól a Várig már füvesítés zajlik, és még néhány hintát kell felszerelni a játszótéren. Erre a területre szabadtéri fitneszeszközökkel vonzzák majd a kikapcsolódni és mozogni vágyó felnőtteket. Szintén mindig népszerű volt a Roosevelt téren található játszótér, amelyre most integrált játszóeszközöket helyeznek el.

A Móra parkban 4 díszfát és 12 tiszafát, valamint 3500 virágot ültetnek. A Stefánián 8 új fa lesz, 4200 cserjét és 1200 virágot telepítenek. A Stefánia és a Roosevelt tér gyepe megújul, ez utóbbi helyen 370 évelő növényt ültetnek. A kivitelezés közben kivágott fákat újakkal pótolják. A város történelmének számos építészeti, régészeti maradványa található a Belvárosban, ezek bemutatására helytörténeti tanösvényt építenek. Kerékpártámaszokat, padokat és hulladékgyűjtőket is elhelyeznek. A közbiztonságot térfigyelő kamerák növelik.

A Móra parkban a régi helyén egy korszerű, víztakarékos, fenntartható módon üzemelő szökőkút épül. Ezzel többfunkciós tér alakul ki, amely játszótérként és rendezvénytérként is szolgál. A 110 fúvókával és a lámpákkal fény- és vízjátékot tudnak zenére összehangolni. A feltörő, több méteres vízoszlopok között szaladgálhatnak a gyerekek, és a nyári hőségben igazi hűsítő szerepe is lesz. A szökőkút feszített víztükörrel is látványos lesz, ilyenkor a benne álló 3-4 centiméteres vízben a múzeum épülete tükröződik. Harmadik funkcióját közösségi térként tölti be: a vízmentes, sakktáblamintás felületen rendezvényeket tarthatnak.

A területen rengeteg szobor található, melyeket egyrészt felújítottak, másrészt többségüket áthelyezték. Az átépített Móra parkban úgy helyezték át az eddig takarásban, előnytelen pozícióban lévő szobrokat, hogy mindegyik jól látható legyen. A múzeum lépcsője mellett kapott helyet az intézmény két egykori igazgatójának szobra. Ha szemben állunk a múzeummal, a lépcsőtől balra az író-régész Móra Ferencnek emléket állító kompozíció látható, jobbra pedig a szintén író-régész Tömörkény István alakja magasodik.

Az új szökőkút Belváros felé eső sétánya mentén helyezték el Mikszáth Kálmán író, a Szegedi Napló című napilap munkatársa mellszobrát, valamint Reizner János egykori szegedi főjegyző, könyvtárigazgató és múzeumalapító igazgató mellszobrát. A Roosevelt téren Juhász Gyula egész alakos szobra a régi helyén marad, de új környezetet kap.

A projekt részeként átépítették a Stefánia parkja melletti kiemelt szegélyt, a múzeumnál lévő trolimegállót és a színháznál a Vaszy Viktor térről az úton átvezető gyalogátkelőhely védőszigetét. Jelenleg még igen nehéz itt közlekedni - főleg a kerékpárosok dolgát nehezíti meg a lezárt terület -, de rövidesen a gyalogosok és a biciklisek is visszakapják a felújított sávjaikat. Környezetvédelmi szempontból is fontos a beruházás, hiszen a területen megnő a zöld felület aránya. A munkálatok várhatóan november végén fejeződnek be, és akkor birtokba vehetik a szegediek a Stefániát, a Vár környékét, a Móra parkot, valamint a Roosevelt teret.  
(Webrádió)

Címkék

Stefánia felújítás Móra Ferenc Múzeum Szökőkút
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!