Növénytudományi kutatások technológiáját fejlesztették a keszthelyi Georgikonon

Belföld, 2022.09.15

Csúcstechnológiai elemeket magában foglaló, kutatási és mezőgazdasági célokat is szolgáló technológiafejlesztést hajtottak végre több mint 900 millió forintos beruházással a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Georgikon Campusán Keszthelyen - tájékoztatta az intézmény csütörtökön az MTI-t.

A Pannon Egyetem és a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem alkotta konzorcium a csúcstechnológiákra épülő növénytudományi tudás- és szolgáltatóközpont fejlesztését célzó projektet az Európai Unió és a magyar kormány több mint 900 millió forintos, vissza nem térítendő támogatásából finanszírozta.

A még 2016-ban kezdődött, most lezárult beruházás célja a 21. század tudományos követelményeinek megfelelő komplex infrastrukturális háttér megteremtése volt Keszthelyen, a mezőgazdasági ágazat fejlesztési igényeit kiszolgáló növénytudományok területén. A fejlesztések révén a kutatóhely sikerrel csatlakozhat az európai és a tágabb nemzetközi tudományos vérkeringésbe - írták.

A projekt részeként a burgonyafajták tárolási kísérleteihez szükséges, ezertonnás burgonyatároló épületet emeltek, klímaházat építettek, amely lehetővé teszi a kísérleti növények speciális ökológiai- és klimatikus viszonyok közötti nevelését, továbbá mintegy 50 laboratóriumi műszert, kutatási-fejlesztési eszközt és berendezést vásároltak. A fejlesztéseket informatikai beruházásokkal egészítették ki.

A beruházások hozzájárulnak a kertészeti, szántóföldi növénytermesztés, továbbá a növénynemesítés genetikai kutatási igényeinek magas színvonalú kiszolgálásához, és az egyetemi vagy külső kutatócsoportoknak, valamint a fejlesztőcégeknek laboratóriumi műszeres szolgáltatásokat is kínálhatnak. A jobb infrastruktúra lehetővé teszi, hogy az egyetemek több uniós kutatási programban részt vegyenek, az egyetemi hallgatók és kutatók pedig a gyakorlatban sajátíthatják el a legmodernebb kutatóeszközök használatát - ismertették a közleményben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!