TV műsor

Nyitrai: a fogyatékossággal élő emberek számíthatnak a kormány a szövetségére

Belföld, 2021.09.13

A fogyatékossággal élő emberek számíthatnak Magyarország kormányának a szövetségére - jelentette ki a kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott hétfőn a fővárosi állatkertben.

Az M1 aktuális csatorna beszámolója szerint Nyitrai Zsolt hangsúlyozta: a kormány döntése értelmében - ahogy eddig, úgy a jövőben is - minden évben emelkedik a fogyatékossággal élőket képviselő szervezetek költségvetési támogatása. Ez egy "kiszámítható és biztos működést nyújt számukra" - fogalmazott.

Idén 29. alkalommal rendezte meg az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége (ÉFOÉSZ) és a Fővárosi Állat- és Növénykert a sérült gyermekek napját. A rendezvény - amely tavaly a koronavírus-járvány miatt elmaradt - találkozási lehetőséget biztosít az ország különböző régióiból érkező fiatalok számára. A résztvevők száma az utóbbi években elérte a tízezret.

A programot - melyen a részvétel ingyenes - a kormány minden évben támogatja - mondták a riportban.

Gyene Piroska, az ÉFOÉSZ elnöke azt hangsúlyozta: arra törekszenek, hogy a legkisebb települést is el tudják érni. Az ország minden részéből érkeztek a rendezvényre: a Nyírségből, Tolnából, Győrből, Bács-Kiskunból - sorolta.

A hétfői rendezvényen a sérült gyerekek és az őket kísérők megismerhették az ott élő állatokat, s az állatkert többféle foglalkozást és tájékoztató programot is szervezett nekik, továbbá színpadi produkciókban is részt lehetett venni. A legnépszerűbbek az egzotikus állatok voltak.

Hanga Zoltán, az állatkert szóvivője elmondta: vannak olyan tapintható szobrok, kisplasztikák, amelyeknek "a művészi értékén túl" az a különlegessége is megvan, hogy a tapintással lehet képet alkotni az adott állatról, sőt ezeken a szobrokon még Braille-írásos felirat is van, ami a látássérültek ismeretszerzését is segíti.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!