OBH: biztos pont a Debreceni Törvényszék és a Debreceni Ítélőtábla

Belföld, 2022.05.24

Biztos pontnak nevezte a Debreceni Törvényszéket és a Debreceni Ítélőtáblát az országos bírósági szervezetrendszerben elfoglalt helyüket tekintve Péter Zoltán, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) főosztályvezetője a két testület évértékelő összbírói értekezletét megelőző sajtótájékoztatón kedden a hajdú-bihari megyeszékhelyen.

Az OBH informatikai és elektronikus ügyintézési főosztályának vezetője felidézte: az elhúzódó bírósági ügyek arányának csökkentése érdekében 2020 második felében meghozott központi intézkedések eredményeként országosan 33 százalékkal csökkent a két éven túl folyamatban lévő ügyek száma, a Debreceni Törvényszéken a csökkenés meghaladja az országos átlagot, 41 százalék 2020-hoz képest.

"Az ítélkezés szakmailag megalapozott és időszerű" - értékelte Péter Zoltán a törvényszék és a táblabíróság munkáját, megjegyezve: a tárgyi és a technikai feltételek adottak, továbbá az informatikai eszközállomány megújítása is folytatódott a két szervezetben.

Szilágyiné Karsai Andrea, a Debreceni Ítélőtábla elnöke kiemelte, hogy a debreceni a legnagyobb ügyforgalmú vidéki táblabíróság: a hazai ítélőtáblákra érkezett ügyek 15 százaléka, a befejezett ügyek 14,5 százaléka, az országosan folyamatban maradt ügyek 13,2 százaléka itteni.

Hozzátette, a Fővárosi Ítélőtábla ügyforgalmi adatait nem számítva mindhárom ügyszakban Debrecenbe érkezett a legtöbb ügy: a büntetőügyek 32 százaléka, a polgári-gazdasági ügyek 29,4 százaléka, a munkaügyi esetek 28,1 százaléka.

Az ítélőtábla elnöke elmondta azt is, hogy a 2021-ben érkezett 1752 ügyből 1682 be is fejeződött. A peres ügyek aránya az összes érkezett ügyet tekintve 26,2 százalék volt, ez jelentős emelkedés az előző évek adataihoz képest. A múlt év végén a folyamatban maradt ügyek száma 254 volt.

Szilágyiné Karsai Andrea közölte azt is, hogy a bírói létszámuk 21 volt 2021 végén. Az utóbbi két évben több büntetőbíró nyugdíjba vonult, ezért a munkát kirendelt bírók is segítették.

A táblabíróság továbbra is kiemelten kezeli a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Karával kialakított jó kapcsolatát, a gyakorlati képzésben való részvételét, ennek fontos eleme a Jogi Klinika, amely 2021-től már munkaügyi ügyszakban is segítheti a joghallgatók tudásának gyarapítását - jelezte.

Kahler Ilona Márta, a Debreceni Törvényszék elnöke elmondta: 2021-ben - civilisztikai, büntető és szabálysértési ügyszakban - 67 983 ügy érkezett a törvényszék bíróságaira, a befejezett ügyek száma 69 398 volt, 6,44 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Továbbra is szabálysértési ügy volt a legtöbb: 2021-ben 26 407-et iktattak, ami 32 százalékos emelkedést jelent.

A törvényszék illetékességi területén működő bíróságokon működő távmeghallgató végpontokat 2019-ben 166 alkalommal használták, 2021-ben már 825-ször, 9 esetben külföldi helyszínnel kapcsolódtak össze - ismertette, megjegyezve, hogy a rendszer mára nélkülözhetetlenné vált a napi munkában.

Kahler Ilona Márta a közigazgatási kollégium munkájának ismertetésekor kitért arra, hogy tavaly is kimagasló számú - 2922 - ügy érkezett.

"Az ítélkezés időszerűségét tekintve az adatok alapján megállapítható, hogy az egy éven belül befejezett ügyek száma 92,59 százalékot ért el, az összes érkezett ügynek a 42 százaléka három hónapon belül befejeződött" - mondta.

Hozzátette: tavaly hárommal nőtt a közigazgatási bírók száma Debrecenben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!