OGY - A honvédelmi bizottság összehívását kezdeményezi a vértesszőlősi mentés ügyében az ellenzék

Belföld, 2020.07.09

Az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának összehívását kezdeményezik a testület ellenzéki képviselői a múlt vasárnapi vértesszőlősi siklóernyős-baleset mentési körülményei ügyében.

Vadai Ágnes (DK) és Lukács László György (Jobbik) bizottsági alelnök, valamint Harangozó Tamás (MSZP), a testület tagja az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményben azt írta: minél előbb fel kell tárni, hogy milyen körülmények között születtek azok a "hibás döntések", amelyek a vasárnapi tragikus vértesszőlősi mentéshez vezettek. Ennek érdekében kezdeményezik a honvédelmi miniszter, a belügyminiszter és az érintett hatóságok vezetőinek meghallgatását.

"Hogyan történhetett meg az, hogy egy honvédségi Mi-8-as helikopterrel próbálták meg lehozni a fán rekedt siklóernyőst, mikor előre tudható volt, hogy ez az eszköz erre a feladatra alkalmatlan?" - tették fel a kérdést, azt is tudakolva: hol született meg ez a döntés, ki a felelős azért, hogy egy kezelhető mentés ilyen tragédiához vezetett.

Az ellenzéki képviselők kiemelték: annak érdekében, hogy a jövőben ne fordulhasson elő a vértesszőlősihez hasonló eset, sürgősen ki kell vizsgálni, hogy egyedi esetről van-e szó vagy rendszerszintű problémák okozták a sikertelen mentési kísérletet.

A Honvédelmi Minisztérium (HM) múlt vasárnap az MTI-vel azt közölte: kora délután az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság értesítette a Magyar Honvédség légi kutató-mentő központját, mert Vértesszőlős térségében egy siklóernyős balesetet szenvedett. A bajbajutott egy 20 méter magas fa tetején akadt fenn.

A pápai bázisrepülőtérről kiérkező szolgálat a helyszín adottságai miatt nem tudott légi mentést végrehajtani, ezért a katasztrófavédelem munkatársai a kutató-mentő szolgálat helikopterének személyzetével közösen segítettek a bajba jutott siklóernyősön - írták.

Később a hírportálokon több felvétel jelent meg a bajba jutott siklóernyősről és a mentéséről. Sporttársa arról számolt be, hogy a Mi-8-as honvédségi helikopter 100 kilométer/órás szele törte ketté a fát, amibe a társa kapaszkodott, s így zuhant legalább 15 métert. A mentők másfél-két órán keresztül küzdöttek érte, mire olyan állapotba hozták, hogy kórházba szállítható legyen. Sajtóhírek szerint a bajba jutott férfit életveszélyes sérülésekkel szállították a budapesti Honvédkórházba.

Szerdán a Népszava azt írta: az ügyet a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség vizsgálja. A HM a lappal azt közölte, hogy "a kutató-mentő szolgálat a mentési protokollnak megfelelően, a mentésirányító által meghatározottak szerint járt el".
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!