OGY - Krónika 1. rész (határozathozatalok)

Belföld, 2023.03.31

A békepárti határozati javaslatot, valamint az idei költségvetés módosítását is elfogadta az Országgyűlés pénteken, a határozathozatalok között.



Budapesten lesz a Világélelmezési Program globális üzleti szolgáltató központja



Budapesten hozzák létre az ENSZ Világélelmezési Programjának globális üzleti szolgáltató központját; az erről szóló megállapodást 178 igen, öt nem és egy tartózkodás mellett hirdette ki az Országgyűlés. A Világélelmezési Program (WFP) a világ legnagyobb multilaterális élelmiszersegély-szervezete, amelyet az ENSZ és az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete hozott létre 1961-ben római székhellyel.

A WFP 2022 októberében tájékoztatta a magyar kormányt, hogy Budapesten szeretné létrehozni a Global Payments Solution elnevezésű, pénzügyi szolgáltatásokat nyújtó szervezeti egységét, amely 2023 végétől 81 főt foglalkoztatna Magyarországon.


Elfogadták a Magyar Nemzeti Bank 2021-es beszámolóját


Az Országgyűlés 131 igen, 53 nem szavazattal elfogadta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2021-es üzleti jelentéséről és beszámolójáról szóló javaslatot. Matolcsy György, a jegybank elnöke a beszámoló parlamenti vitájában azt mondta: 2021-ben negatív gazdaságpolitikai fordulatot hajtott végre a kormány, "eleresztette az egyensúlyt" és még nem látható, hogy 2023-ban ezt az úttévesztést képesek-e módosítani. Kifejtette azt is: bár az MNB elemzéseivel szeretett volna "a kormány szívére és agyára hatni, hogy indítsa meg a szükséges reformokat, ez nem történt meg".


Módosította az idei költségvetést a parlament


Módosította a 2023-as költségvetési törvényt az Országgyűlés pénteken.

A képviselők 131 igen, 54 nem szavazattal fogadták el a Magyarország 2023-as központi költségvetéséről szóló törvény módosítását.

Az idei büdzsét tavaly júliusban fogadta el a parlament, majd az orosz-ukrán háború okán kihirdetett veszélyhelyzet miatt a kormány decemberben rendeletben rögzítette a 2023-as "költségvetés eltérő szabályait", azt követően pedig a módosítást benyújtotta az Országgyűlésnek.

A most elfogadott törvény alapján az államháztartás központi alrendszerének kiadása idén 39 ezer 776 milliárd forint, míg bevétele 36 ezer 375 milliárd forint.

Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke a szavazás előtt azt mondta, a tanács megadta hozzájárulását a zárószavazáshoz, miután az idei év végére tervezett államadósság-mutató kisebb, mint a 2022-es.

Felhívta a figyelmet: a tanács szerint a módosított költségvetést is kockázatok övezik, azt is kockázatnak nevezte, hogy elhúzódott a költségvetés módosítása.


Madách Imre-emlékévvé nyilvánították a 2023-as évet


Madách-Imre emlékévvé nyilvánította az Országgyűlés a 2023-as évet, a magyar irodalom és drámaköltészet kiemelkedő alakja születésének 200. évfordulója alkalmából. A fideszes képviselők kezdeményezésére, 184 igen szavazattal, 1 tartózkodás mellett elfogadott határozatban Országgyűlés támogatja olyan rendezvények szervezését, oktatási anyagok és művészeti alkotások készítését, amelyek Madách Imre életművével kapcsolatosak és hozzájárulnak a méltó megemlékezéshez.



Békepárti határozatot fogadott el a parlament az orosz-ukrán háború egyéves évfordulója kapcsán


Az Országgyűlés békepárti határozati javaslatot fogadott el, amelyet az orosz-ukrán háború egyéves évfordulója kapcsán nyújtottak be a Fidesz és a KDNP képviselői. A határozattal - amelyet 130 igen és 24 nem szavazat mellett szavaztak meg a képviselők - az Országgyűlés kifejezi elkötelezettségét a béke mellett, és rögzíti: azt várja el a nemzetközi közösség minden tagjától, hogy a mielőbbi béke érdekében lépjen fel, és kerülje azokat a lépéseket, amelyek a háború kiterjedésével járnak.

A dokumentum elítéli Oroszország katonai agresszióját, és elismeri Ukrajna jogát az önvédelemhez. Leszögezi, hogy csak azonnali tűzszünettel, tárgyalásokkal és békével lehet életeket menteni.

A 2022-es választások és a szankciókról szóló konzultáció eredményei egyértelműek: a fegyverszállítások és további szankciók helyett mielőbbi béketárgyalásokra van szükség - áll a határozatban, amely szerint ezzel szemben "Európa a háborúba sodródás napjait" éli, az Európai Parlament további fegyverszállításokat követel, a tagállamok egy része pedig már el is kötelezte magát emellett. "Ezek a lépések világháborúhoz vezethetnek" - figyelmeztetnek.

Rögzítették: a Brüsszelben elfogadott gazdasági szankciók nem csillapították a háborút, sőt a szankciók eredményezte magas energiaárak megfizetésével Európa finanszírozza Oroszország háborúját. A határozat ezért ellenzi azokat a brüsszeli terveket, amelyek tovább szélesítenék az energetikai szankciók körét, elfogadhatatlannak nevezve, hogy Európa, és benne Magyarország legyen a háború fő gazdasági teherviselője.



Budapesti ingatlanokat kap a Magyarországi Református Egyház


Több budapesti ingatlant juttat ingyenesen Magyarországi Református Egyháza tulajdonába az Országgyűlés által 137 igen, 32 nem és 18 tartózkodás mellett elfogadott jogszabály. Az egyes vagyongazdálkodást érintő törvénymódosítással az idén alapítása 30. évfordulóját ünneplő Károli Gáspár Református Egyetem campusfejlesztési célokra kap ingatlanokat, míg a Dunamelléki Református Egyházkerület oktatási, szakképzési és szociális feladatok ellátása érdekében jutna térítésmentesen ingatlanokhoz.


A képviselők elfogadták a hétfőn elhangzott interpellációkra adott válaszokat.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!