OGY - Krónika 1. rész (napirend előtt: 1956, energia, társadalom)

Belföld, 2021.10.25

1956-ról, az energiaárakról és a társadalmi feszültségekről beszéltek ellenzéki képviselők az Országgyűlés hétfői ülésén napirend előtt.Párbeszéd: a miniszterelnöknek fontosabb 2006, mint 1956


Kocsis-Cake Olivio (Párbeszéd) kiemelte: Orbán Viktor október 23-i beszédéből az derült ki, hogy a miniszterelnöknek fontosabb 2006, mint 1956. A Párbeszédnek azonban '56 emléke fontos, már csak azért is, mert most is úgy érezhetik magukat a rendszer kritikusai, mint '56-ban - mondta.

Úgy vélte, nem csoda, hogy a Fidesz vezetője nem nagyon beszélt '56-ról és a beszéde arról szólt, fél, hogy egy demokratikus választáson elveszíti a hatalmát. A kormány intézkedései arról szólnak, hogyan szerezhet még több hatalmat és ezen a világjárvány sem változtatott - közölte. Hozzátette: pont az olyan politikát akarták megállítani '56-ban, amilyet most a kormány folytat és 2022-ben is a társadalom többsége azt fogja mondani, hogy ebből elég.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára válaszában köszönetet mondott azoknak a "százezreknek", akik méltósággal, békésen, emelt fővel emlékeztek október 23-án; most nem könnygáz és gumilövedékek jellemezték az ünnepet, hanem magasba emelt nemzeti zászlók. Köszönetet mondott a Békemenet résztvevőinek, akik szerinte méltóságteljes választ adtak a sértegetésekre és fenyegetésekre, és jövő tavasszal is ezt fogják tenni.

Azt mondta a képviselőnek, hogy nem ők fenyegetnek másként gondolkodó politikusokat börtönnel, nem az ő miniszterelnök-jelöltjük fenyeget lámpavassal és nem ők fenyegetnek újságírókat sem. Képmutatás erőszakosságra hivatkozni azok után, amit 2006-ban tettek a Párbeszéd szövetségesei - jelentette ki.

Megjegyezte: Karácsony Gergely főpolgármester is csak kampányol és nem végzi a munkáját.


LMP: súlyos probléma az energiaválság


Ungár Péter (LMP) szerint egész Európában súlyos probléma az energiaválság. Egyetért a miniszterelnökkel, hogy nem a lakosságnak kell megfizetnie a megnövekedett árakat, hanem a szennyező cégeknek - mondta. Hozzátette: de a kormány eddig ezeknek a vállalatoknak adókedvezményt adott, büntetést nem.

Úgy látja, a mostani árképzést az okozza, hogy nincs valódi piaca a fosszilis energiáknak, mert a nagy cégek és a kibocsátó országok kartelleznek. Ezeket a kartelleket szét kell verni, le kell állni a fosszilis energiákkal és át kell állni a zöld energiára - vélekedett.

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára úgy válaszolt: Brüsszel bonyolult új rendszerrel meg akarja adóztatni a családokat a klímavédelemre hivatkozva. Ezt elutasítjuk és megvédjük a rezsicsökkentés eredményeit - hangsúlyozta.

Közölte: Brüsszel átgondolatlan energiapolitikát folytat, amely megemeli az energiaárakat. Magyarországon azonban a rezsicsökkentésnek köszönhetően nem emelkedtek az árak - mutatott rá. Hozzátette: ki kellene állni a Paks II beruházás mellett, mert atomenergia nélkül nem lehetséges megfelelő energiapolitikát folytatni.

Megjegyezte: az ellenzék csak beszél a klímavédelemről, a kormány azonban valóban tesz érte.


DK: a kormánypártok szembe fordították egymással az embereket


Bősz Anett (DK) kifejtette: a kormánypártok az elmúlt időben több társadalmi réteget is szembefordítottak egymással.

Úgy vélte, a kormánypártok egymás ellen fordították a nyugdíjasokat és az aktívakat, a nyugdíjak egyre jobban leszakadnak a keresetektől. Szembe fordították a szegényeket a jobb módúakkal az egykulcsos adórendszerrel, ráadásul a családi pótlék 11 éve nem emelkedett - közölte. Hozzáfűzte: a családi adókedvezmények leginkább a magasabb jövedelműeknek kedveznek.

Kiemelte: a miniszterelnök október 23-i beszédével is a társadalmi feszültségeket szította. Jövőre remélhetőleg olyan demokrata kormány vezeti majd az országot, amely a béketeremtést is feladatul tűzi ki - fogalmazott.

Zsigó Róbert családokért felelős parlamenti államtitkár minderre úgy reagált: rossz helyre címezte a képviselő a mondatait, mert azokkal fog össze, akik elvették a 13. havi nyugdíjat, akiknek kormányzása idején a nyugdíjak vásárlóértéke folyamatosan csökkent. Ők emelték az energiaárakat, megszüntették a családoknak járó adókedvezményt, az otthonteremtési támogatást - sorolta.

Hangsúlyozta: ezzel szemben a kormánypártok azon dolgoznak, hogy visszaadják a 13. havi nyugdíjat, hogy ne csökkenjen a nyugdíjak vásárlóértéke, ráadásul jelentős nyugdíjprémiumot kapnak a nyugdíjasok. 2010 óta azért dolgoznak, hogy erősítsék a családokat, hogy könnyebb legyen gyermeket vállalni, otthont teremteni - magyarázta.

Közölte: szombaton békés, méltóságteljes tömeg emlékezett október 23-ra, a képviselő szövetségesei viszont annak idején "rátámadtak a saját népükre".
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!