OGY - Krónika 1. rész (napirend előtt: akkumulátorgyárak, klímaváltozás, iskolai bántalmazás)

Belföld, 2023.03.28

Az LMP az akkumulátorgyárak telepítése ellen szólalt fel, a Párbeszéd zöld fordulatot sürgetett a gazdaságpolitikában, a Mi Hazánk pedig az iskolai bántalmazások elleni hatékonyabb fellépést szorgalmazta napirend előtt kedden az Országgyűlésben.  



LMP: a Fidesz-kormány a munkavállalókat is kiszolgáltatja a külföldi vállalatoknak



Kanász-Nagy Máté (LMP) felszólalásában az akkumulátorgyárak Magyarországra telepítése ellen érvelt. A kormányt azzal vádolta, hogy "akkumulátorgyarmattá" akarja tenni Magyarországot, egyszerre akarja kiszolgáltatni az országot a keleti és a nyugati nagytőkének. Szerinte az akkumulátorgyárakra nem csak a természeti kincsek, hanem a munkavállalók kizsákmányolása is jellemző. Az ilyen gyárakban alacsony hozzáadott értékű munkát végeznek, agyondolgoztatják a munkavállókat, az átlagbért meghaladó fizetést csak túlmunkával lehet elérni, és sokszor komoly egészségügyi kockázatot is jelent a munkavégzés - hangsúlyozta.

Kijelentette: az LMP nemet mond erre, és minden legális eszközt felhasznál az akkumulátorgyárak Magyarországra telepítése ellen.

Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára azt mondta: az akkumulátoriparért hatalmas verseny zajlik Európában, és Magyarországnak érdeke, hogy ebben a versenyben részt vegyen. A gyárak telepítését számos hatóság ellenőrzi, kiemelt figyelmet fordítva a természetvédelemre is - tette hozzá.

Azt is kiemelte: a járműipar Magyarország egyik legjelentősebb iparága, amely rengeteg családnak ad biztos megélhetést.



Párbeszéd: zöld fordulatra van szükség



Tordai Bence (Párbeszéd) igazságos, zöld fordulatot sürgetett a gazdaságpolitikában, mondván, "falnak ütközünk", ha így folytatjuk tovább a Föld erőforrásainak kizsákmányolását. Tartós, mély ökoszociális krízisben vagyunk, a kormánypártok által működtetett "rezsim" pedig egyenes úton vezet a kontrollálatlan összeomláshoz - mondta.

Úgy fogalmazott, a globális és történeti perspektívában az Orbán-rezsim lehet, hogy csak "egy kis pörsenés a rendszer testén", de mégsem mindegy, hogy mit választunk: azt az utat, amely nem vet számot a növekedés korlátaival, vagy az igazságos, zöld fordulat útját, mindenkinek garantálva a méltó életminőséget.

Kiemelte: 2024-ben két - az önkormányzati és az európai parlamenti - választáson is dönthetnek a magyarok, és minél erősebb zöld képviseletre szavaznak, annál jobb lesz Magyarországnak.

Ha a kormánypártok pörsenést jelenetek, akkor az egyszázalékos támogatottságú Párbeszéd vajon micsoda? - tette fel a kérdést reakciójában Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára, aki a Párbeszéd névváltoztatására és a baloldal kampányfinanszírozási ügyére utalva megjegyezte: pontosabb lett volna, ha Zöldek helyett a "zöldhasúak" pártjára változtatják a nevüket.

Hangsúlyozta: Magyarország törvényben rögzítette, hogy 2050-re klímasemleges országgá válik, és 2010 óta úgy sikerült növelni GDP-t, hogy közben az egységnyi kibocsátásunk csökkent.

Felhívta a figyelmet arra, hogy 2010 óta jelentősen nőtt a megújulók erőforrások felhasználása is, az áramtermelésben mára 11 körüli a napenergia aránya, amivel az uniós élmezőnyben vagyunk.



Mi Hazánk: biztonságos iskolai környezetet kell teremteni



Dúró Dóra (Mi Hazánk) az iskolai bántalmazások elleni hatékonyabb fellépést szorgalmazta és egy aszódi, iskolai ügyről beszélt, amelyben két-három gyerek bántalmazta osztálytársait. Szerinte az ügyben a tankerület nem mondott igazat, mert igenis sérült a gyerekek biztonságos iskolai környezethez való joga.

Hangsúlyozta: az ilyen ügyekről általánosságban elmondható, hogy minden esetben az áldozatnak kell odébbállnia, mert a tankerületek és az intézményvezetők nem tesznek megfelelő lépéseket, valamint nincs elég iskolaőr és iskolapszichológus sem a rendszerben.

Ha a kormányoldal valóban komolyan gondolja a gyermekvédelmet, akkor ezekben az ügyekben az áldozatok mellé kellene állnia - hangsúlyozta.

Rétvári Bence, a belügyi tárca államtitkára azt mondta: a kormány a gyermekek védelmében nem ismer kompromisszumot, és sem belföldi, sem külföldi nyomás hatására nem változtat ezen.

Hangsúlyozta: a kormány az iskolai konfliktusok, bántalmazások megelőzésére és kezelésre is figyelmet fordít. A megelőzést szolgálja, hogy 2010 óta dupla annyi, közel kétezer iskolapszichológus dolgozik, a konfliktusok kezelésében pedig speciális felhatalmazással rendelkező iskolaőrök vesznek részt - tette hozzá. A konkrét ügyben alapos vizsgálat után megtették a szükséges lépéseket, fegyelmi eljárást kezdeményeztek több diák ellen - mondta.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!