OGY - Krónika 1. rész (napirend előtt: alapjövedelem, Marosvásárhely, koronavírus, NVI)

Belföld, 2020.09.28

A Párbeszéd képviselője az alapjövedelem bevezetése mellett érvelt, az LMP frakcióvezetője az erdélyi választások eredményét értékelte, a DK politikusa az ingyenes koronavírus-tesztekről szóló népszavazásról beszélt, az MSZP képviselője pedig a Nemzeti Választási Iroda új vezetőjének kinevezése miatt bírálta a kormányt hétfőn napirend előtt az Országgyűlésben.    



Párbeszéd: elindult az alapjövedelemről szóló európai polgári kezdeményezés



Tordai Bence (Párbeszéd) arról beszélt, hogy a Párbeszéd múlt pénteken elindította az alapjövedelem bevezetéséről szóló európai polgári kezdeményezés aláírásgyűjtő kampányát. Ez egy ünnep az európai humanisták számára, de gyászos nap Orbán Viktor és barátai számára, akik az emberek megalázásában, alávetésében hisznek - értékelt. Szerinte a kormányoldal alapjövedelem ellenes érvei megbuktak, ezért "olcsó besúgókat, huszadrangú provokátorokat küldenek" és "Bede Zsolt szintű figurákkal próbálták széttrollkodni a Párbeszéd sajtótájékoztatóját". Arra szólította fel a kormányoldalt, hogy "hívják vissza "a Bede Zsoltokat", és álljanak le az álhírekkel az alapjövedelemmel kapcsolatban.

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára úgy reagált: Tordai Bence sokkal durvábban trollkodik, mint bárki a magyar közéletben, elég csak arra gondolni, hogyan zavarta meg tavaly a Parlament munkáját.

Az államtitkár az alapjövedelemről szólva kijelentette: annak lényege, hogy munkavégzés nélkül lehessen pénzt kapni, így ez a javaslat nem ösztönöz munkavégzésre. 2010-ben Magyarország a munkaalapú társadalomra szavazott, nem a dologtalan létre, így az alapjövedelem bevezetése teljes visszatérés lenne abba az időszakba, amikor segélyből jobban megérte élni, mint munkából - hangsúlyozta.



LMP: történelmi siker a marosvásárhelyi választás eredménye



Keresztes László Lóránt, az LMP frakcióvezetője megköszönte azok munkáját, akik a koronavírus-járványban az első vonalban küzdenek, sokszor nagyon alacsony fizetéséért. Azt kérdezte a kormánytól, hogy mikor tesz végre az egészségügyi és szociális dolgozók anyagi megbecsülése érdekében, és mikor teszi lehetővé, hogy a karanténba került egészségügyi dolgozók teljes táppénzt kaphassanak.

Az LMP frakcióvezetője az erdélyi választások témára rátérve történelmi sikernek nevezte, hogy ismét magyar polgármestere lesz Marosvásárhelynek, ahol egy "magyarok ellen fellépő korrupt rezsimet sikerült leváltani".

Ugyanakkor bocsánatkérésre szólította fel Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkárt, aki szerinte nemzetárulónak nevezte azokat a magyarokat, akik az RMDSZ ellen mertek indulni. Szintén bocsánatkérést követelt a Momentum elnökétől Fekete-Győr Andrástól, aki román testvérpártja mellett kampányolt a magyarok ellenében.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára a járvánnyal kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet: az LMP nem támogatta az Országgyűlésben, hogy a kormány tavasszal gyorsabban hozhasson döntéseket a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban, az LMP szövetségeseinek képviselői pedig álhíreket terjesztettek és lebecsülték a vírus veszélyességét.

Az erdélyi választásokkal kapcsolatban gratulált a mandátumot szerzőknek, Keresztes Lászlónak viszont azon üzente, ne adjon Potápi Árpád szájába olyan szavakat, amiket nem mondott.



DK: népszavazást az ingyenes vírustesztről!



Oláh Lajos (DK) arról beszélt, hogy a DK népszavazást kezdeményezett a koronavírus-tesztek ingyenessége érdekében, mert álláspontjuk szerint a járvány a következő hónapokban súlyosbodni fog, ezért kell, hogy legyen pénz az életmentő tesztelésre, főként ha olyan dolgokra is van forrás, mint például a vadászati kiállítás.

A képviselő egy konkrét budapesti esetről számolt be, amikor a háziorvos nem látta szükségesnek a teszt előírását, azonban az érintett által saját költségen elvégeztetett teszt alapján bebizonyosodott, hogy az illető koronavírusos. Hangsúlyozta: az emberek anyagi kizsigerelése a 20 ezer forintos teszt.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára úgy értékelt: a DK újra az orvosokat támadja, és ha ők lennének kormányon, akkor a tesztekért és az egészségügyi ellátásért is fizetni kellene. Az lenne a kizsigerelés - jegyezte meg.

Úgy fogalmazott: a "Gyurcsány-párt álhírjáratán továbbra sincsen fék", a népszavazási kezdeményezés pedig egy tudatos félrevezetési kísérlet, hiszen az eddig elvégezett több mint 700 ezer teszt túlnyomú többsége ingyenes volt.



Az MSZP "demokráciaőrök" jelentkezését várja



Kunhalmi Ágnes (MSZP) szintén gratulált a marosvásárhelyi választás eredményéhez, majd a Nemzeti Választási Iroda új vezetőjének kinevezése miatt bírálta a kormányt. Szerinte a kabinet egy színjátékot játszott, amikor ugyan összehívott egy egyeztetést az ügyben, de végül saját kiszemeltjét, Nagy Attilát, az igazságügyi tárca helyettes államtitkárát jelölte a posztra.

Úgy vélte: mivel a Nemzeti Választási Bizottság tagjainak többsége Fidesz-közeli, a választási rendszert pedig a "Fideszre írták", ezért döntő fontosságú, hogy 2022-es országgyűlési választások biztosítására a "köztársaságpárti erőknek" minden szavazókörben legyen delegáljuk. Közölte: ezért az MSZP várja minden olyan demokrata jelentkezését, aki "demokráciaőrként" védeni akarja a 2022-es választások tisztaságát.

Orbán Balázs, államtitkár elmondta: a mintegy 30 éve érvényben lévő jogszabályok szerint a miniszterelnök jelölésére a köztársasági elnök nevezi ki a NVI vezetőjét.

Hozzátette: a kormány valóban egyeztetést hívott össze ebben az ügyben, ahol azonban az ellenzéki pártok egy "épkézláb" javaslatot sem tudtak tenni.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!