OGY - Krónika 1. rész (napirend előtt: államadósság, bántalmazás, önkormányzatok)

Belföld, 2021.09.21

Az államadósság csökkentéséről, a bántalmazások megelőzéséről és az önkormányzatokról beszéltek ellenzéki képviselők az Országgyűlés keddi ülésén, a napirend előtti felszólalások első felében.



Párbeszéd: nem sikerült csökkenteni az államadósságot


Mellár Tamás (Párbeszéd) azt mondta, bár Orbán Viktor miniszterelnök harcot hirdetett az államadósság ellen, amely valóban nagyon magas volt, de semmit sem sikerült lefaragni a korábbi magas értékből. Noha tavaly a járvány okozta válság miatt is eladósodhatott az ország, most sem látszik, hogy javulna a helyzet - vélekedett.

Hangsúlyozta: tizenegy évnyi szakadatlan harc ellenére a csatát elvesztették, az adósság győzedelmeskedett a gazdaság felett.

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára úgy válaszolt, a 2002 és 2010 között gazdaságpolitika csődje az volt, hogy eladósította az országot és egészségtelen gazdasági szerkezetet hozott létre. Ezzel szemben 2010 után faragni tudott a kormány az államadósságból - mutatott rá.

Közölte: ugyanakkor világgazdasági válság van, élénkíteni kell a gazdaságot, minden állam ehhez gyűjti a forrásokat, aktívan beavatkozik. Magyarország élt azzal a lehetőséggel, hogy itt lehet forrásokat gyűjteni a piacról, és gazdaságélénkítésre, munkahelyteremtésre, beruházásösztönzésre fordította a forrásokat - ismertette.


LMP: többet kellene tenni a bántalmazások megelőzéséért


Hohn Krisztina (LMP) hangsúlyozta: gyakori probléma a társadalomban a bántalmazás, és jó, hogy a kormány szigorította a vonatkozó törvényt, de ez kevés, többet kellene tenni az ilyen esetek ellen, többet kellene tenni a megelőzésért. Sürgősen intézkedni kell, ezért újabb javaslatot nyújtanak be, hogy elejét vegyék a bántalmazási eseteknek, különösen a gyermekek védelmében - mondta. Kiemelte, hogy az áldozatoknak segítségre van szükségük.

Válaszában Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára kifejtette: szigorú szabályozást alakítottak ki a területen, a büntetőjog eszközeivel küzdenek a bántalmazások ellen. Emellett az áldozatokat is igyekeznek segíteni, intézményeket tartanak fenn a számukra. Hozzáfűzte: várnak minden javaslatot a hatékonyság növelésére, hiszen közös az érdek ebben az ügyben.


DK: a kormány forrásokat vont el az önkormányzatoktól


Oláh Lajos (DK) úgy vélte: a kormány a járvány idején az önkormányzatok helyzetét nehezítette a forráselvonásokkal. Azt kérdezte, hogy a kormány visszaadja-e a forrásokat, vagy újabb összegeket vonnának-e el tőlük.

Kifogásolta, hogy nem engedik az időközi választásokat, ugyanakkor az augusztus 20-i ünnepségeket, a vadászati kiállítást engedélyezték. Így nem élhetnek demokratikus jogaikkal az emberek - vélekedett.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára közölte: a baloldali önkormányzatok nem akarták kivenni a részüket a járvány elleni védekezésből, azt állították, hogy nincs elég forrásuk, pedig a valóság ennek ellentmondott. A kormány úgy kezdte a tevékenységét, hogy átvállalta az önkormányzatok adósságát, amelyet az előző kormány idején hoztak össze - idézte fel.

Kitért arra: hiába jelentett be a miniszterelnök az embereket segítő intézkedéseket, az ellenzék nem vesz róla tudomást. Nem elvonásokról van szó, hanem sok társadalmi csoport támogatásáról - jelentette ki.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!