OGY - Krónika 1. rész (napirend előtt: egyetemek, gazdaság, járvány)

Belföld, 2021.04.08

Az egyetemi modellváltásról, a gazdaságról és a járvány elleni védekezésről is volt szó napirend előtt az Országgyűlés csütörtöki ülésén.



Párbeszéd: az egyetemi modellváltás az állami vagyon magánosítása


Mellár Tamás (Párbeszéd) szerint az egyetemi modellváltás valójában arról szól, hogy az állami vagyont ellenérték nélkül magánosítják, a kormány bizalmasait leválthatatlan módon beültetik az alapítványok kuratóriumába, és felkészülnek az uniós támogatások "lenyúlására".

Úgy vélte, a kormány kapkodva igyekszik megszállni a tudományos életet, és nem egy korszakos átalakításról van szó, hanem arról, hogy minél gyorsabban tudják elfoglalni az egyetemeket. Ez azt jelenti, hogy a kormány már abban sem bízik igazán, hogy 2022-ben megnyerheti a választást, ezért igyekszik most gyorsan lépni - fogalmazott.

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára közölte: az előző kormány rossz válságkezelési stratégiájának vesztese volt az oktatás is, de most, egy világjárvány idején Magyarország van olyan állapotban, hogy soha nem látott forrásokat tegyen a felsőoktatásba.

Elmondta: az ellenzék politikai szempontból támadja az átalakítást, de a tények azt mutatják, hogy annyi uniós forrást szánnak a felsőoktatásnak, amennyit korábban soha, és nincs még egy olyan ország Európában, amely ezekből a forrásokból ennyit költene a felsőoktatás megújítására.


LMP: a kormány nem fordít eleget bértámogatásra


Csárdi Antal (LMP) azt hangsúlyozta: a kormány nem támogatja kellő mértékben a munkavállalókat a járvány okozta gazdasági válság idején. "Szégyenteljesen kevés", amennyit erre szán a kormány más európai országokkal összehasonlítva - vélekedett. Hozzátette: sok mindenre költött a kormány, de bértámogatásra nem fordított eleget.

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára válaszában kifejtette: a baloldalnak is volt lehetősége válságot kezelni és a felelőtlen, az emberek és vállalkozások érdekeit figyelmen kívül hagyó kormányzásának köszönhetően Magyarország 2010-re a csőd szélére került. A képviselő ezzel a baloldallal szövetkezik - mutatott rá.

Azt mondta, a bértámogatások célja, hogy minél több munkahelyet meg tudjanak védeni. A képviselő a gazdaságvédelmi intézkedések egy elemét emelte ki és próbált ebből következtetéseket levonni - mutatott rá. Hozzátette: a gazdaság újraindításának számtalan eszközével élt a kormány a bértámogatáson kívül, például hitelmoratóriumot hirdetett.


DK: az egészségügy elhanyagolása miatt ilyen rossz a helyzet


Varju László (DK) arról beszélt, hogy a járvány miatt már több mint 22 ezer magyar család gyászol, de a kormány ünnepel, pedig nincs mit. Magyarország a példa a világban, hogy mi történik, ha egy felelőtlen kormány szembetalálja magát a járvánnyal - értékelt.

Úgy látja, a kormány szerint minden a vírus hibája, de kérdés, hogy akkor miért itt történik ez és nem egy másik országban. Azért, mert a kormány tíz év alatt elhanyagolta az egészségügyet, forrásokat vont ki, ezért alakult ki ez a helyzet - mondta.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára úgy kommentálta az elhangzottakat, hogy az ellenzék egy stratégája szerint az áldozatok családjára kellene kampányt építeni, és a képviselő most ennek megfelelően adta elő a felszólalását. Egész Európában tombol a harmadik hullám, mindenhol küzdenek ellene - mutatott rá.

Kiemelte: jelentősen többet költenek az egészségügyre, mint az előző kormány idején. A járvány elleni küzdelem pedig az oltásokon múlik, ezért fontos, hogy már 2,5 millió magyar megkapta a vakcinát, köztük baloldali vezetők is - közölte.


MSZP: feladták a tesztelést


Bangóné Borbély Ildikó (MSZP) arról beszélt, hogy több mint egy éve küzdenek a járvánnyal, de a kormány oldaláról csak az oltásokról hallani, tehát úgy tűnik, feladták a kontaktkutatást, a tesztelést. Orbán Viktor miniszterelnök korábban azt mondta, laboratóriumként figyeli Ausztriát, de ott rengeteget tesztelnek, míg a magyar kormány a folyamatos, átfogó tesztelést nem hajlandó elvégezni - jelentette ki.

Megjegyezte: az iskolákat meg akarják nyitni, de ezzel kiteszik a gyermekeket a fertőzésnek.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára hangsúlyozta: a képviselő más országokkal hasonlította össze Magyarországot, de máshol az átoltottság sokkal rosszabbul áll, mint itt. A tavalyi többlethalálozások tekintetében is jobban áll Magyarország, mint sok más európai ország - tette hozzá.

Elmondta: az ellenzék nyitást követelt, amikor megérkezett Magyarországra a brit vírusmutáns, továbbá a kínai és orosz vakcinák ellen hangolt, vagyis nagy veszélynek tették volna ki a magyar embereket.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!